Pripadnik VRS
44

Milan Tršić za zločine u Bratuncu i okolini pravosnažno osuđen na 13 godina zatvora

F. H.
Foto: BIRN
Foto: BIRN
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je djelimično uvažilo žalbu odbrane Milana Tršića u dijelu koji se tiče kazne te je ona smanjena sa 15 na 13 godina, ali je ostatak žalbe odbijen i potvrđena prvostepena presuda.

Optuženi je oglašen krivim što je u periodu od aprila do oktobra 1992. godine, na području općine Bratunac kao pripadnik Teritorijalne odbrane Bratunac, a kasnije i Vojske Republike Srpske zajedno s drugim pripadnicima TO, VRS, Stanice javne bezbjednosti Bratunac (SJB Bratunac) i pripadnicima paravojnih jedinica, s diskriminatornom namjerom, vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi na području sela Hranča i grada Bratunca i to lišenjem života, zatvaranjem i drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, odvođenjem u logore, suprotno pravilima međunarodnog prava, ubistvima, prisilnim nestankom, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode, učinjenih u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljnih fizičkih ili psihičkih povreda ili narušavanja zdravlja.

Milan Tršić je inače 2019. godine deportovan iz SAD-a, gdje je živio, u Bosnu i Hercegovinu.

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine od 13.12.2023. optuženi Milan Trišić oglašen je krivim da je radnjama opisanim u izreci prvostepene presude počinio krivično djelo iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi s tačkama k), a) i i) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH), i to u odnosu na tačke od 1 do 9 osuđujućeg dijela izreke, a sve kako je to detaljno precizirano u izreci presude, slijedom čega je uz primjenu odredbi članova 39, 42. i 48. KZBiH.

Istom presudom optuženi Milan Trišić je oslobođen od optužbe da je radnjama opisanim u prvostepenoj presudi počinio krivično djelo iz člana 172. stav 1. tačke h) u vezi sa tačkom i), a), f) i k) KZBiH, i to u odnosu na tačke 1-5 oslobađajućeg dijela izreke, a kako je to detaljno navedeno i precizirano u izreci presude. U odnosu na oslobađajući dio presude optuženi je u skladu sa članom 189. stav 1. ZKPBiH, u cijelosti oslobođen naknade troškova krivičnog postupka, te su isti pali na teret budžetskih sredstava, dok su na osnovu člana 198. stav 3. ZKPBiH, oštećeni s eventualnim imovinskopravnim zahtjevom upućeni na parnicu.

Žalbu protiv prvostepene presude izjavila je odbrana optuženog Trišića, povodom koje je donesena drugostepena presuda. Protiv drugostepene presude nije dozvoljena žalba.