Izbori u septembru
56

Socijaldemokrate u Austriji ulaze u borbu za parlament s kandidatima porijeklom iz BiH

N. V.
Kandidati Socijaldemokratske stranke Austrije koji su porijeklom iz BiH
Kandidati Socijaldemokratske stranke Austrije koji su porijeklom iz BiH
Parlamentarni izbori u Austriji su zakazani za 29. septembar, a s obzirom na veliki broj stanovnika koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine (otprilike 200.000) očekivano je da su pojedini uključeni i u politički život.

Socijaldemokratska stranka Austrije (SPÖ) su ovaj put povjerenje ukazale za četvero Bosanca i Hercegovaca. Mehmed, Ibrahim, Nela i Alen će probati naći svoje mjesto u parlamentu Austrije, te se na taj način zalagati za interese bh dijaspore i bolje odnose na relaciji Austrija – Bosna i Hercegovina.

Mehmed Alajbeg
Mehmed Alajbeg

Mehmed Alajbeg rođen je 1986. godine u Kozluku kod Zvornika. Još kao dječak, zajedno s roditeljima, tokom rata odlazi u Austriju kao izbjeglica. U Austriji je stekao od osnovnog obrazovanja do prestižnog Univerziteta primjerenih nauka za menadžment i komunikaciju.

Između ostalog jedna od njegovih specijalnosti, pored izvanrednog liderstva i marketinga su inovacije u hidro i elektro opremi. Kao tako mladu i perspektivnu osobu, prepoznaje ga i lokalna zajednica Mödling – jedna od najznačajnijih općina pored grada Beča, u regiji Donja Austrija, te ga imenuje na poziciju direktora gradskog resort centra općine Mödling.

Mehmed je nizom svojih impozantnih rezultata dobio kredibilitet i kod vrhovnog političkog rukovodstva - građanski orjentisane partije SPÖ, pod čijim je potkroviteljstvom izborio mjesto za kandidata u državnom parlamentu Austrije

Ibrahim Kaniza
Ibrahim Kaniza

Ibrahim Kaniža rođen je 1993. godine u Bugojnu, te je došao u Austriju nakon što je njegov otac, ranjen kao borac Armije BiH, morao na liječenje u Beč. Ovdje je Ibrahim pronašao novi dom, gdje je izgradio uspješnu karijeru i postao istaknuti član zajednice.

Nakon završetka studija, Kaniža je postao profesor, posvećen unapređenju obrazovanja. Njegova strast za učenjem i predanost zajednici nisu se zaustavile u učionici. Aktivno se uključio u lokalnu politiku i postao općinski vijećnik, usmjeravajući svoj rad na poboljšanje uslova za sve građane.

Nela Pećić
Nela Pećić

Nela Pećić je rođena u Derventi, ali je odrasla i završila ekonomske studije na Univerzitetu u Beču. Majka je troje djece i osnivač poslovne mreže "Balkan Minds" koja danas uspješna u cijeloj Austriji. Ovom mrežom povezuje ljude s migrantskom biografijom s Balkana, promiče razumijevanje odrastanja u dvije kulture i čini multikulturalizam vidljivim kao vrijednu vještinu. Važno joj je podići svijest i aktivno promicati snagu i raznolikost koja leži u multikulturalnom iskustvu.

Politički se angažovala jer joj je stalo do jednakih mogućnosti za svu djecu. "Svako dijete treba imati iste mogućnosti, bez obzira na porijeklo ili finansijska sredstva roditelja", poručila je.

Alen Plavotić
Alen Plavotić

Alen Plavotić je rođen i odrastao u Gracu. Nakon što je maturirao pridružio se omladini SPÖ, takozvanoj JG (Junge Generation). Ove godine je imenovan za predsjednika JG-a u Gracu, preko koje je prvi put postavljen kao kandidat za nacionalne izbore.

Pored političkog angažmana studira i molekularnu biologiju. To se uklapa idealno uz politiku jer u ovom smjeru nauke je cilj shvatiti šta je uzrok ili porijeklo problema, umjesto samo detektovati simptome, a to je upravo njegov moto i pristup politici.