Kandidat za VP
13

Džaferović razgovarao sa Schmidtom i istakao značaj OHR-a u BiH

D. Be.
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović telefonom je razgovarao sa kandidatom za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christianom Schmidtom

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa naglaskom na funkcionalnost institucija BiH i napredak na evropskom i NATO putu BiH.

Član Predsjedništva BiH Džaferović naglasio je značaj uloge OHR-a prema Daytonskom mirovnom sporazumu po kojem je Bosni i Hercegovini, zbog mogućnosti blokada, potrebna snažnija podrška međunarodne zajednice kroz koordinirano djelovanje na relaciji Washington - Bruxelles.

Jučer je sa Schmidtom razgovarao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je, kako je saopćeno, podsjetio na stav Republike Srpske da je potrebno zatvoriti Ured visokog predstavnika u BiH te da su način imenovanja i nadležnosti visokog predstavnika određene isključivo Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma.

Prošli mjesec je Njemačka zvanično predložila Schmidta za nasljednika Valentina Inzka. Međutim, da bi bio visoki predstavnik potrebna mu je podrška Vijeća za implementaciju mira (PIC).