Bez plana nema novca
178

EU poručuje: Još ima vremena da dostavite Reformsku agendu ili ćete u potpunosti propustiti ovu priliku

N. V.
Foto: Delegacija EU
Foto: Delegacija EU
Delegacija Evropske unije se oglasila nakon neuspjelog pokušaja slanja Reformske agende, koja bi omogućila dolazak prve tranše novce iz Plana rasta u iznosu od 70 miliona eura. Oni su dali još vremena bh. zvaničnicima da pošalju traženi dokument, ali ne preciziraju do kada je rok.

Konstatovali su da BiH još nije dostavila Reformsku agendu, koja sadrži detalje planiranih projekata koje bi finansirala EU.

"Bosna i Hercegovina još uvijek nije dostavila Evropskoj komisiji konačnu verziju Reformske agende. Stoga je velika vjerovatnoća da BiH neće već nakon ljeta dobiti prvu bezuslovnu ratu predfinansiranja od sedam posto, što predstavlja propuštenu priliku za značajan iznos ranog finansiranja", kazali su oni.

Zatim, kroz poziv političkim liderima u BiH, navode da još uvijek ima vremena za dostavljanje Reformske agende.

"Podstičemo domaće vlasti da bez daljih odlaganja dostave svoju Reformsku agendu kako ne bi u potpunosti propustili ovu priliku. Komisija nastavlja po potrebi, pružati podršku nadležnim organima u završetku ovog posla", kazali su iz Delegacije EU.

Državni parlamentarac Predrag Kojović (Naša stranka) također je istaknuo na današnjoj konferenciji za medije da 70 miliona eura još uvijek nije izgubljeno, ali da vrijeme ističe. Iz EU delegacije također nisu naveli koliko vremena imaju bh. vlasti, ali su poručili: "Prva tranša Plana rasta može se isplatiti tek nakon što se Reformska agenda dostavi i formalno međusobno usaglasi između Evropske komisije i BiH".

Plan rasta je inače novi finansijski instrument podrške EU, ukupne vrijednosti šest milijardi eura u grantovima i zajmovima za cijeli region. Prva tranša je bezuslovna, odnosno sve što je potrebno jeste da dostavimo Reformsku agendu, koja sačinjava detalje o projektima na koje će biti utrošen novac.

Međutim, dogovora nije bilo jer su četiri kantona, u kojima su premijeri iz SDA, dali uslovnu saglasnost, što nije bilo dovoljno za pozitivan signal EU.

"Smatramo da je Nacrt Reformske agende potrebno što prije usaglasiti i uputiti Evropskoj komisiji, ali da se iz dokumenta ne mogu uklanjati dijelovi koji se odnose na poštivanje odluka Ustavnog suda BiH", naveli su.

Također su prigovorili da je na više mjesta izbrisan termin "državni" te su ocijenili da je udovoljeno zahtjevima RS-a.