Ljevičari i promjene
1

Francuska: Bogataši i strani investitori uplašeni najnovijom političkom dramom

D. Be.
Ljevičarski Novi narodni front bi mogao donijeti ozbiljne promjene (Foto: EPA-EFE)
Ljevičarski Novi narodni front bi mogao donijeti ozbiljne promjene (Foto: EPA-EFE)
Bogati pojedinci i strani poduzetnici, koje je predsjednik Emmanuel Macron mazio otkad je izabran 2017., očekuju manje ružičastu budućnost nakon parlamentarnih izbora u Francuskoj, strahujući da će neke od njihovih prednosti biti preispitane.

Bilo da se radi o stranim kompanijama i investicijskim fondovima ili bogatim francuskim građanima, politike koje se vode posljednjih sedam godina idu u prilog njihovim interesima prije svega nižim porezima, ali i reformama tržišta rada i penzija, koje lijeva koalicija koja je završila na vrhu izbora u nedjelju namjerava djelomično preokrenuti.

"Broj ljudi koji se raspituju o odlasku iz Francuske porastao je za najmanje 30% posljednjih sedmica", rekao je za AFP Philippe Lorentz, porezni advokat. Navodi da oni dok traže egzil u Švicarskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u.

"Oni nisu nužno dio ultrabogatih, ali ponekad su viši rukovoditelji", kaže advokat koji vidi nasljednike i direktore kompanija kako prolaze kroz njegova vrata.

Novi sastav parlamenta, koji je izabran tokom dva kruga izbora vidjet će do sada neviđen broj zastupnika krajnje desnice. 123 pripadaju Nacionalnom skupu Marine Le Pen, s još 20 zastupnika povezanih s krajnjom desnicom.

Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj donio je za mnoge veliko iznenađenje uzevši u obzir to da je pobjedu odnio Novi narodni front (NFP), ljevičarska koalicija sastavljena od nekoliko stranaka.

Iako će formiranje vlasti tek uslijediti u narednim danima i sedmicama, Novi narodni front sa 182 mjesta u parlamentu imat će najbolju startnu poziciju za formiranje vlasti te je za očekivati da predsjednik Francuske Emmanuel Macron prvo ovoj političkoj opciji dodijeli mogućnost formiranja vlasti.