Čeka se konačna odluka
65

Izrael obavijestio SAD da su spremni napasti Iran, dali im "garancije" za mete napada

M. G.
Foto: Reuters/EPA
Foto: Reuters/EPA
Izraelska vlada je dala "garancije" administraciji predsjednika SAD-a Joea Bidena da će izbjeći napad na iranska nuklearna i naftna postrojenja u odgovoru na nedavni raketni napad Teherana.

Prema izvještaju Washington Posta, premijer Izraela Benjamin Netanyahu je obavijestio Washington da je spreman napasti vojne ciljeve u Iranu, pozivajući se na dvojicu američkih zvaničnika.

Američki zvaničnici su potvrdili da je Izrael pristao usmjeriti svoj naredni napad na vojne ciljeve u Iranu, umjesto na lokacije povezane s iranskom naftnom industrijom ili naporima na obogaćivanju urana.

Agencija AP izvještava da administracija Bidena vjeruje kako je slanje američke baterije Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) u Izrael, zajedno sa oko 100 vojnika koji je operiraju, smanjilo neke od izraelskih zabrinutosti oko moguće iranske odmazde i općih sigurnosnih pitanja.

New York Times navodi da još uvijek nije donesena konačna odluka, te da bi izraelski napad mogao biti velikih razmjera, što bi moglo dovesti do nastavka ciklusa napada između dviju strana.

Prema izvještaju Washington Posta, izraelsko obećanje odnosi se samo na njihov sljedeći napad na Teheran, što znači da bi u budućnosti mogli ciljati i ambicioznije mete.