Umjesto Kneževića
0

Mato Tadić je novi predsjednik Ustavnog suda BiH

D. Be.
Od 2002. godine je sudija Ustavnog suda BiH
Od 2002. godine je sudija Ustavnog suda BiH
Dosadašnji potpredsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić jednoglasno je izabran za novog predsjednika tog suda.

Na svojoj 121. plenarnoj sjednici, koja je održana elektronskim putem 26. maja 2021. godine, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je jednoglasno izabrao Matu Tadića za novog predsjednika Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Izborom novog predsjednika, mandat dosadašnjeg predsjednika Zlatka M. Kneževića je prestao.

Na istoj sjednici za potpredsjednike Ustavnog suda Bosne i Hercegovine jednoglasno su izabrani: Tudor Pantiru, prof. dr. Miodrag Simović i Mirsad Ćeman.

Ko je Mato Tadić?

Rođen je 1952. godine u Brčkom. Završio je Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu. Profesionalnu karijeru započeo je u Osnovnom javnom tužilaštvu Brčko, gdje je nakon položenog pravosudnog ispita 1978. godine obavljao dužnost zamjenika, a potom javnog tužioca.

Od 1991. godine bio je zamjenik republičkog javnog tužioca BiH u Sarajevu. Početkom 1994. godine, nakon Vašingtonskog sporazuma kojim je uspostavljena Federacija Bosne i Hercegovine, imenovan je za ministra pravde u Vladi Republike i Federacije BiH.

Od 1996. godine do kraja 1998. godine bio je ministar pravde Federacije BiH. Od 1999. godine obavljao je dužnost člana (sudije) Doma za ljudska prava za BiH, a od 2003. godine bio je i potpredsjednik Doma za ljudska prava za BiH i predsjednik drugog Vijeća Doma za ljudska prava za BiH.

Za sudiju Ustavnog suda BiH je izabran 2002. godine. Od konstituiranja Ustavnog suda BiH 2003. godine pa do 2006. godine obavljao je dužnost predsjednika Suda. Na dužnost potpredsjednika Ustavnoga suda BiH izabran je 2015. godine a reizabran 2018.

Objavio je više stručnih radova na temu krivičnog i ustavnoga prava, uprave i lokalne samouprave, te Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Također je recenzent, autor i koautor više stručnih knjiga i publikacija.

Dugogodišnji je član/predsjednik i ispitivač u Komisiji za polaganje pravosudnog ispita na nivou Bosne i Hercegovine i Federacije BiH. Predavač je u organizaciji OKO (Odsjek kaznene odbrane) i u OSCE-u za Bosnu i Hercegovinu. Kao pravni ekspert sudjelovao je na mnogim međunarodnim konferencijama o Bosni i Hercegovini i Federaciji BiH, između ostalih i na konferenciji održanoj u Daytonu.

Učesnik je velikog broja domaćih i međunarodnih konferencija o ustavnom pravu i ulozi Ustavnog suda u zaštiti ustavnih i ljudskih prava, te vladavini prava.