Spasit će živote
49

Obama o Bidenovom primirju za Gazu: Neće riješiti sukob, ali će zaustaviti krvoproliće ovdje i sada

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši američki predsjednik Barack Obama pohvalio je plan predsjednika Joea Bidena za uspostavljanje trenutnog primirja i okončanje rata u Gazi.

U svojoj izjavi, Obama je istakao da plan obuhvata mjere koje osiguravaju sigurnost Izraela, vraćanje talaca otetih 7. oktobra njihovim porodicama, povećanje pomoći Gazi i olakšanje patnji palestinskih civila.

Također, plan uključuje angažovanje Izraelaca, Palestinaca, arapskih zemalja i šire međunarodne zajednice u procesu obnove Gaze.

"Primirje samo po sebi neće ublažiti strašnu bol Izraelaca čiji su voljeni ubijeni ili oteti od strane Hamasa, niti Palestinaca čije su porodice razorene u ratu. Ono neće riješiti dugogodišnji sukob između Izraelaca i Palestinaca, niti odgovoriti na sporna pitanja oko rješenja dvije države ili nastavka aktivnosti naseljenika na Zapadnoj obali", rekao je Obama.

Ali ono što može učiniti, dodaje bivši američki predsjednik, jeste zaustaviti trenutno krvoproliće, pomoći porodicama da se ponovo ujedine i omogućiti priliv humanitarne pomoći gladnim i očajnim ljudima.

"Može spasiti živote, ovdje i sada - i može postaviti temelje za ono što će biti dug i težak put ka budućnosti u kojoj je Izrael siguran i u miru sa svojim susjedima, a Palestinci konačno imaju sigurnost, slobodu i samoodređenje koje su tako dugo tražili", dodao je on.

Obama je dodao i da je javnost tokom proteklih osam mjeseci svjedočila žestokim javnim debatama u SAD-u, ali i širom svijeta o tome kako bi Sjedinjene Američke Države trebale reagovati na ovu situaciju.

"Bez obzira na to gdje se svako od nas nalazi u ovim širim debatama, trajno primirje je nešto što bismo svi trebali podržati - za dobrobit Izraelaca, Palestinaca i cijelog svijeta. Duboko me ohrabruju neprestani napori predsjednika Bidena, državnog sekretara Tonyja Blinkena i našeg diplomatskog tima da okončaju ovaj strašni rat," zaključio je Obama.