Imala 85 godina
90

Preminula Milka Mesić, supruga Stjepana Mesića

M. G.
Foto: Jurica Galoic/Pixsell
Foto: Jurica Galoic/Pixsell
Preminula je Milka Mesić (85), supruga bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića (89), saznaje Jutarnji list.

Milka Mesić rođena je 1939. godine u mjestu Slabinja, koje se nalazi u području Sisačko-moslavačkog kantona. Sa svojim budućim suprugom, Stjepanom Mesićem, upoznala se nakon što ju je primijetio na plesnom natjecanju u Zagrebu, te je zamolio zajedničkog prijatelja da ih upozna.

Par se vjenčao 1961. godine, nakon što je Stjepan završio studije, a nedugo zatim dobili su prvu kćer Sašu. Milka je također započela studije psihologije na Univerzitetu u Zagrebu, ali je prekinula studij nakon rođenja njihove kćerke i Stjepanove diplome. Zajedno su se preselili u Stjepanov rodni grad Orahovicu, a 1963. godine rodila im se druga kćer, Dunja.

Tokom perioda Hrvatskog proljeća, u kojem je Stjepan aktivno sudjelovao, porodica se preselila iz Orahovice u Zagreb, gdje su živjeli kod Milkine majke, Mileve.

Milka je radila u vrtiću, ali se suočila s prijetnjom otkaza nakon što je njen suprug bio uhapšen iz političkih razloga. Ipak, zadržala je posao zahvaljujući podršci kolega.

Nakon što je Stjepan Mesić 2000. godine izabran za predsjednika Hrvatske, Milka se rijetko pojavljivala u javnosti i rijetko pratila supruga na službenim putovanjima i državnim posjetama u inostranstvu.