Novi mandat
48

Aleksandar Šapić ponovo izabran za gradonačelnika Beograda: Da li će premjestiti Titine posmrtne ostatke?

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Odbornici Skupštine grada Beograda ponovo su izabrali za gradonačelnika Aleksandra Šapića ispred liste "Aleksandar Vučić - Beograd Sutra", što će biti njegov drugi mandat na ovoj funkciji.
Za zamjenicu gradonačelnika izabrana je Vesna Vidović, koja je i u prošlom mandatu bila na tom mjestu, kao i još 13 članova gradskog vijeća, prema Šapićevom prijedlogu.

Za članove gradskog vijeća izabrani su Stevo Marušić, Miloš D. Jovanović, Zoran Adamović, Miroslav Gajić, Đorđe Trišić, Lazar Marić, Nikola Dragićević, Miljan Damjanović, Vileta Filip, Slobodan Šolević, Milivoje Pajović, Mira Jovanović i Vladimir Trajković.

Aleksandar Šapić je od 2009. do 2012. godine bio pomoćnik gradonačelnika Beograda, potom je deset godina bio na čelu opštine Novi Beograd, a 2022. godine je izabran za gradonačelnika Beograda.

U Šapićevoj biografiji koja je dostavljena odbornicima beogradske skupštine, srbijanski Danas kaže da izostaje jedan dio njegove političke karijere.

Naime, u zvaničnoj biografiji, dostavljenoj gradskim odbornicima, osim političke historije navode se i brojni sportski uspjesi, dok nema pomena o njegovom članstvu u drugim strankama i pokretima prije Srpske napredne stranke (SNS).

Iako se ne navodi u ovom dokumentu, prije članstva u SNS-u, Šapić je dugi niz godina bio predsjednik Srpskog patriotskog saveza - SPAS-a, a prije toga predsjednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Beogradu.

Predizborna kampanja

Šapić je tokom predizborne kampanje nebrojano u medijima bio u centru pažnje, ali ne zbog ponašanja vrijednog pohvale, već zbog bahatog odnosa prema novinarima, kontroverznim izjavama i sličnim postupcima. Ono što je vrlo opaženo prošlo i u regionalnim medijima jeste njegova najava i prijedlog da se posmrtni ostaci Josipa Broza Tita premjeste iz Kuće cveća u Beogradu u Titovo rodno selo Kumrovec u Hrvatskoj.

Ovakva njegova ideja naišla je na reakciju brojnih političara iz Sarajeva sa riječima da će vrlo rado primiti Titine kosti i smjestiti ih u Sarajevu te da bi s ponosom primili njegovu ostavštinu.

Nakon ovakvih Šapićevih najava, koja je izazvala pohvale Vučićevih pristalica, ostaje da vidimo da li je Šapić zaista spreman napraviti ovakav korak.