Neočekivane cifre
111

Da li Srbi prihvataju kosovsku državu? Velika pomama za pasošima, iznenađeni i u Prištini

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Više od 10.000 Srba dobilo je kosovske pasoše od 1. januara ove godine do ovog sedmice. Prema riječima Blerima Camaja, direktora kosovske Agencije za civilne registracije, zahtjevi su u stalnom porastu.

Bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Selam Shkodra povezuje želju Srba za sticanjem pasoša Republike Kosovo s odlukom EU da ukine vize Srbima s, prema kosovskim vlastima ilegalnim pasošima, koje je izdala Srbija za Kosovo.

Evropska unija odlučila je ukinuti vize Srbima s pasošima koje je izdala Srbija za Kosovo.

Međutim, Srbi na Kosovu stalno dobivaju pasoš Republike Kosovo.

Čak, prema riječima Blerima Camaja, direktora Agencije za civilne knjige, toliki broj nije očekivan.

"Ukupno u općinama sa srpskom većinom, koje razmatramo zahtjeve građana Srbije, od 1. januara do danas je preko 10.000 građana koji su dobili pasoše i zahtjev je u stalnom porastu", rekao je Blerim Camaj, direktor Agencija za civilnu registraciju.

Među sjevernim općinama najveći broj kosovskih pasoša imaju građani općine Sjeverna Mitrovica, njih gotovo 2.000.

S druge strane, bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Selam Shkodra kaže da Srbi trebaju i dalje tražiti ​kosovske pasoše, jer vjeruje da će EU shvatiti da je odluka o srbijanskim pasošima pogrešna.

"Mislim da je to greška Evropske unije koja je povukla takav potez, ali vjerujem da razumne glave Srba time neće biti pogođene jer vjerujem da će ova akcija ili ova odluka biti privremena, a uz daljnje konzultacije s kosovskim državljanstvom, mislim da će i ova odluka izgubiti na snazi", rekao je Selam Shkodra, bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova.