Nedovoljna posvećenost
3

Đukanović: Zemlje Zapadnog Balkana još uvijek nemaju jasnu sliku odnosa s EU

V. K.
Đukanović: Iz Evropske unije dolaze kontradiktorne izjave (Foto: EPA-EFE)
Đukanović: Iz Evropske unije dolaze kontradiktorne izjave (Foto: EPA-EFE)
Nakon zajedničkog sastanka zemalja Zapadnog Balkana i predstavnika Evropske unije u Briselu, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je istakao kako su ovakvi sastanci dobra praksa, ali da u budućnosti EU mora definirati svoj pravac prema Balkanu.
Nakon sastanka i zajedničke večere lidera zemalja Zapadnog Balkana i zvaničnika Evropske unije Đukanović je naglasio kako su ovakvi sastanci dobra praksa koju treba nastaviti i u budućnosti. Predsjednik Crne Gore je u izjavi nakon sastanka istakao kako je sastanak bio idealna prilika da se utvrde trenutni odnosi između EU i zemalja Zapadnog Balkana.

"To je bila prilika da u ime Crne Gore saopćim naše viđenje koje nije optimistično. Moja je ocjena da smo danas dalje od EU nego 2014. godine. Ne zbog toga što su države Zapadnog Balkana u lošijem reformskom kapacitetu, logično je da danas imamo više kapaciteta za reforme, ali nažalost mislim da je ova ocjena generisana prije svega nedovoljnom posvećenošću i jedne i druge strane dostizanju zajedničkog cilja", naglasio je Đukanović.

Također, predsjednik Crne Gore je istakao kako su poruke Evropske unije prema Zapadnom Balkanu u posljednjem periodu bile kontradiktorne.

"U međuvremenu se događalo mnogo političke konfuzije. Imali smo nekoliko veoma optimističnih ocjena budućnosti Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. Međutim, paralelno su iz EU stizale poruke koje su kontradiktorne. Danas još uvijek nemamo jasnu sliku naših odnosa. Ovo je posljednji trenutak da odnose učinimo jasnim i utvrdimo je li realna budućnost Zapadnog Balkana u EU u dogledno vrijeme te da utvrdimo jasan vremenski okvir za to. To je minimum korektnosti kada imamo u vidu i jednu i drugu stranu", rekao je Đukanović.

Na kraju, Đukanović je naglasio kako je miješanje trećih država u područje Zapadnog Balkana potpuno logičan slijed događaja ukoliko Evropska unija ne promijeni svoju politiku prema ovom prostoru.

"Ovom nepovoljnom realnošću prazan prostor će koristiti treće zemlje. To je legitimno, ali ono što nije dobro jeste da ovaj prostor nije dovoljno ispunjen. Prostor treba ispuniti Evropska unija koja ima primarnu odgovornost za stabilnost jednog evropskog regiona. Vjerujem da je čitav niz događaja posljednjih dana nagovještaj jače posvećenosti EU zemljama Zapadnog Balkana, što može podstaknuti neke reformske potencijale u našem regionu", zaključio je Milo Đukanović.