Plan rasta
9

EU odobrila reformske agende koje su poslale Srbija, Kosovo, Albanija, Crna Gora i Sj. Makedonija

N. Ž.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Evropska unija je zvanično odobrila dokumente koje su poslale vlade Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Kosova, a koji se odnose na Plan rasta za Zapadni Balkan.

Kako je objavila Mađarska kao predsjedavajuća Vijeća Evropske unije, EU je dala zeleno svjetlo za reformske agende koje su poslale ove države.

"Ovo otvara put za predfinansiranje koje će početi tokom mađarskog predsjedništva. Podrška integraciji Zapadnog Balkana ostaje ključni prioritet Mađarske tokom njenog predsjedništva u Vijeću EU", saopšteno je na društvenim mrežama.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina je također obuhvaćena Planom rasta za Zapadni Balkan, vrijednog šest milijardi eura.

Ipak, BiH u prethodnih sedam mjeseci nije uspjela usaglasiti dokument i poslati ga u Brisel. Posljednji pokušaj stigao je prije nekoliko sedmica, kada je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto poslala Reformsku agendu u sjedište EU.

Evropska komisija je tada odbila dokument, uz komentar da svih 113 mjera mora biti usaglašeno. BiH nije uspjela usaglasiti mjere o Ustavnom sudu BiH, odnosno o provođenju odluka ovog tijela u cijeloj državi, te o ukidanju entitetskog veta u Vijeću za državnu pomoć.

Prema trenutnoj situaciji, ovih pet država bi do kraja godine moglo imati pristup novcu iz ovog plana, dok će BiH na sredstva čekati odobrenje iz Brisela.