Razgovor o obrazovanju
74

Federalna ministrica Jasna Duraković razgovarala s Albinom Kurtijem o budućnosti bošnjačke djece na Kosovu

N. V.
Ministrica obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovime Jasna Duraković se u Prištini susrela s premijerom Republike Kosovo Albinom Kurtijem te zamjenicom premijera za manjinske zajednice i ljudska prava Emilijom Redžepi.

Cilj ovog susreta nije bio samo razgovor o obrazovanju, već jačanje temelja na kojima stoji budućnost bošnjačke djece na Kosovu, kao i uspostava čvršće obrazovne i naučne saradnje između dvije zemlje.

"Dok svjetske politike često lutaju u velikim riječima, priznanjima ili osporavanjima, ja sam ovdje da radim za ljude. Naša bošnjačka zajednica na Kosovu, sa svojih više od 30.000 ljudi, zaslužuje podršku i poveznicu s matičnim obrazovnim institucijama u Bosni i Hercegovini. Ponosna sam što imam priliku graditi mostove u ovim izazovnim vremenima i stajati uz one koji najviše trebaju našu podršku", kazala je ministrica Duraković, naglašavajući snagu ljudske solidarnosti i nepokolebljiv duh zajedništva nakon sastanka.

Ovaj susret nije bio diplomatski čin, već znak čvrste volje da se, bez obzira na političke nesuglasice, obrazovanje, nauka i budućnost naše djece stavi na prvo mjesto.