Organizovali proteste
0

Penzioneri u Hrvatskoj traže da prosječna penzija iznosi 60 posto plate

FENA
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
Penzioneri u Hrvatskoj su se okupili danas na zagrebačkom Trgu bana Jelačića s glavnim zahtjevom da Vlada ispuni obećanje i da prosječna penzija bude 60 posto prosječne plate kako bi penzije bile dovoljne za život dostojan čovjeka.  

"Predsjednik Vlade misli da su stariji ljudi glupi, da ništa ne razumiju, da ne razlikujemo formulu od usklađivanja mirovina s kojom Vlada nema nikakve veze i od formule za izračun penzije. Oni se cijelo vrijeme hvale kako penzije rastu. Ne rastu penzije, samo se usklađuju s obzirom na rast cijena i plaća, ali nikad za onoliko koliko rastu cijene i plate, već uvijek manje", rekao je predsjednik Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) Milivoj Špika na protestu "Protiv siromaštva".

Okupljeni su ispunili Trg te se okupili sa zviždaljkama, zastavama i transparentima poput: "Pravda za penzionere", "Sebi 75 posto veću plaću, penzionerima 7,5 posto veće penzije", "Tri zla: rat, privatizacija, Plenković". 

Špika je dodao kako je premijer najavio da će za četiri godine "velikodušno" prosječna penzija biti 750 eura, ali je zaboravio na obećanje iz 2016. godine kada je rečeno da će prosječna penzija biti 60 posto prosječne plate.

"Sad je prosječna plaća 1.320 eura, što znači da je danas prosječna penzija trebala biti već 790 eura", poručio je Špika.

Špika je poručio kako penzionerima nikad nije bilo lošije nego danas i da postoje svi finansijski uslovi da se penzija poveća "doslovno odmah". 

"Plenković to ne želi napraviti samo iz jednog razloga - jer misli da će puno lakše manipulisati sa siromašnim ljudima. Siromašan čovjek svaki dan mora razmišljati kako da prehrani sebe i obitelj i nema vremena doći na prosvjed. Mnogi od njih i danas skupljaju boce po kontejnerima", ocijenio je Špika.