Održana hitna sjednica
25

Slovenija zbog straha od terorizma podigla stepen ugroženosti: Nisu isključeni mogući incidenti

S. Š.
Ljubljana, glavni grad Slovenije (Izvor: Shutterstock)
Ljubljana, glavni grad Slovenije (Izvor: Shutterstock)
Međuresorna radna grupa za terorizam zaključila je da je, nakon posljednjih događaja u svijetu, konkretno na Bliskom Istoku, neophodno podići stepen sigurnosti zbog straha od terorizma u Sloveniji.

Međuresorna radna grupa za borbu protiv terorizma privremeno je podigla stepen prijetnje od terorizma sa prethodno definisanog niskog (drugi od pet nivoa) na srednji.

Već nešto kasnije nakon njihovog sastanka, tačnije danas poslijepodne se parlamentarni odbor za kontrolu obavještajno-sigurnosnih službi (Knovs) na hitnoj sjednici upoznao s procjenom sigurnosne prijetnje "u slučaju mogućih antiizraelskih protesta u Republici Sloveniji" i sa aktivnosti nadziranih službi u vezi sa tim, saopćila je Narodna skupština Slovenije.

Nadležni organi koji učestvuju u radu međuresorne radne grupe ocjenjuju "da je privremeno povećanje stepena prijetnje od terorizma neophodno zbog aktuelne zaoštrene sigurnosne situacije u Evropi i na Bliskom Istoku i brojnih poziva terorističkih organizacija na izvršenje terorističkih i drugih nasilnih djeluje u zapadnim zemljama".

Dodali su da nadležni organi koji učestvuju u radu grupe nemaju nikakve informacije o terorističkoj prijetnji Sloveniji te ne mogu isključiti moguće incidente.

Na skali od pet tačaka, ocjena prijetnje je podignuta sa niske (zelene) na srednju (žuta), piše portal 24ur.