Zamijenit će ga Draža?
157

Tito podijelio Srbiju: "To bi bio veliki poklon Sarajevu koji bi jedva dočekali da ga sahrane"

B. H.
Ideja gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da ukloni Grobnicu narodnih heroja sa Kalemegdana i grob Josipa Broza Tita iz Kuće cvijeća, ali i da izgradi spomenik Draži Mihailoviću, podijelila je koalicione partnere vladajućeg SNS-a.

Gradonačelnik Šapić je sjednicu Skupštine grada na kojoj se raspravljalo pre svega o rebalansu budžeta iskoristio i da ponovo aktuelizuje svoju raniju iznijetu ideju o uklanjanju groba maršala Tita iz Kuće cvijeća, ne precizirajući šta bi onda učinio sa grobom njegove supruge Jovanke Broz koja je sahranjena u istoj prostoriji u kojoj je i njen muž, piše Danas.rs.

Založio se i za uklanjanje Grobnice narodnih heroja sa Kalemegdana, ali i za izgradnju spomenika generalu Jugoslovenske vojske u otadžbini Draži Mihailoviću.

Odmah se postavilo pitanje da li bi ljevičarsko orijentisani koalicioni partneri podržali ove Šapićeve ideje, ali je gradonačelnik ova pitanja preduhitrio.

Srpska napredna stranka na beogradske izbore u širokoj koaliciji "Aleksandar Vučić – Beograd sutra", a od 14 stranaka i pokreta, odbornike imaju SPS, Pokret socijalista, PUPS, SRS, Zavetnici, SVM, kao i udruženje "Porodični alarm".

Lijeve ideje baštine SPS, PS i PUPS, desne SRS i Zavetnici, dok je SVM stranka mađarske nacionalne manjine, a "Porodični alarm" udruženje koje se pre svega bavi borbom protiv pedofilije.

Šapić je prvenstveno u svom govoru spomenuo SPS čiji su prvaci i ranije odbacivali da podrže ovakve gradonačelnikove namjere. Gradonačelnik je rekao da ne vidi prepreku da socijalisti podrže ovu njegovu inicijativu, s obzirom da je njihov prvi predsjednik Slobodan Milošević započeo preimenovanje ulica koje su se zvale po Titu, kao i uklanjanje njegovih bisti. Zatim tokom skupštinske rasprave rekao da očekuje da će socijalisti "i rukama i nogama" glasati za odluke vezane za "izmještanje Josipa Broza iz srpskog društva".

No, sudeći po izjavama socijalista, izgleda da se "preračunao".

Prvi je šansu da njegova stranka podrži ove ideje odbacio predsjednik SPS Ivica Dačić koji je za Danas rekao da socijalisti sigurno neće podržati iseljenje Josipa Broza Tita iz Kuće cvijeća. On je poručio i da se historija ne može izbrisati.

Također, odbornik SPS u beogradskoj Skupštini Toma Fila rekao je da će odbornici ove stranke biti protiv, ali i dodao da "uostalom od te Šapićeve ideje neće ništa biti".

Tokom sjednice o Šapićevoj ideji govorio je i odbornik SPS Aleksandar Antić, koji je napomenuo da ovi Šapićevi stavovi nisu platforma sa kojom su SPS i SNS zajedno izašli na izbore, niti dogovorena zajednička politika, već samo njegov lični stav.

Od djela govora u kojem je podsjetio da ideja jugoslovenstva nema veze sa idejom komunizma, zanimljiviji je onaj u kojem je istakao da ne može da govori u ime čitavog SPS, već samo u svoje lično ime, jer ove riječi mogu da ukažu na određenu podjelu koja unutar socijalista postoji.

Naime, predsjednik Izvršnog odbora SPS Vladan Zagrađanin nakon obraćanja gradonačelnika objavio je na svom Instagram profilu spot omladine socijalista, i napisao da ova stranka baštini politiku koju simbolizuje Tito, kao pravni sljedbenici Saveza komunista, te da shodno tome neće dozvoliti nakaradnu reviziju historije.

"Kuću cvijeća godišnje posjeti preko 120.000 ljudi i to je jedan od turističkih simbola Beograda”, poručio je u objavi.

Spot je napravljen na akciji Socijalističke omladine Srbije 25. maja povodom Dana mladosti, i tom prilikom položili su položili vijenac na grob Josipa Broza Tita, navodi za Danas glavni akter spota Filip Bukilić, predsjednik Socijalističke omladine Srbije.

Dodaje da je spot i izjava koju je tada dao reakcija na sulude ideje o prekrajanju historije, te da su tada poslali jasnu i nedvosmislenu poruku da će čuvati tradiciju i sjećanje na antifašističku borbu i pale borce koji su doneli slobodu.

I Bukilić je podijelio ovaj spot, napisavši pritom da socijalisti nikada nisu "mijenjali dres". Upitan kome je ta poruka upućena, kaže da poruka konkretno nije bila upućena nikome, ali da vjeruje da će se prepoznati onaj ko treba.

Iako je spot bio jasna poruka Šapiću, u političkim krugovima se smatra da je određena poruka poslati i Nikoli Nikodijeviću, koji je predsjednik Skupštine grada Beograda. Naime, utisak je da Nikodijević nije jasno odbrani partijsku politiku, jer je tokom sjednice, na povike opozicije kako se socijalisti osjećaju povodom izmještanja Tita, samo dao "prijateljski savjet" opozicionarima.

"Daću vam jedan prijateljski savjet. Vodite računa o svojoj politici, a manje o SPS, jer SPS vas je sve preživio i dalje preživljava", poručio je Nikodijević i napustio salu.

Tvrđi u zastupanju socijalističkih ideja je Pokret socijalista, stranka Aleksandra Vulina, koja je nastala odvajanjem od SPS.

Vulinova stranka protiv izmještanja grobova, ali šta misle o spomeniku Draži?

Aleksandar Vulin, osnivač Pokreta socijalista i potpredsjednik Vlade Srbije, nije bio rad da govori za Danas, pa nas je uputio na njegovu jučerašnju izjavu o Šapićevoj najavi.

"Imate moju izjavu od juče, a ne želim da dajem izjave za vas", rekao je Vulin.

Za Danas.rs međutim htio je da govori odbornik ove stranke u Skupštini grada Beograda, Miroslav Marinović, koji kaže da je stav njegove stranke po pitanju uklanjanja Grobnice narodnih heroja i Josipa Broza Tita poznat i da se neće miješati.

"Ako dođe do glasanja za ovo pitanje, glasat ćemo sigurno protiv", naveo je on.

Marinović, upitan za izgradnju spomenika vođi ravnogorskog pokreta, odgovara da na stranačkim organima o tome još nisu razgovarali, te da komentar na to pitanje sada nema.

Na pitanje smatra li da bi ova gradonačelnikova ideja mogla da poljulja podršku koju ima, s obzirom da je protiv i SPS, Marinović nije želio da odgovori.

Komentarišući ovu gradonačelnikovu ideju potpredsjednik Vlade juče je naveo da Srbija nije Ukrajina ili Litvanija pa da ruši spomenike antifašistima i potire sve što je bilo pre generacije koja sada vlada.

"Ako Šapić misli da obilježi osamdesetu godišnjicu oslobođenja Beograda tako što će rušiti spomenike partizanima, onda izgleda nije razumio da su Beograd oslobodili partizani i Crvena armija i da to nije stvar političkih uvjerenja ili odnosa prema političkoj praksi Josipa Broza Tita, već je to neoboriva činjenica", naveo je on.

Izmještanje Tita bi, smatra Vulin, bilo sjajna prilika da se posvađamo, a veliki poklon Sarajevu ili Zagrebu koji bi jedva dočekali da sahrane Tita i sebe prikažu kao nastavljače antifašističke tradicije. Ukazao je i da mnoge zemlje Afrike i Azije odbijaju da priznaju takozvano Kosovo, jer Srbiju smatraju nasljednikom SFRJ – "koju je kakva god bila vodio baš Tito".

"Rusija nam je pokazala koliko je važno ne odreći se svoje historije, pa je objedinjujući simbole carstva i SSSR-a objedinila i svoj narod”, naveo je.

Vulin je poručio da Demokratska stranka više nije na vlasti, te da je "vreme njihovog zatiranja prošlosti i obračuna sa ulicama i spomenicima je zauvijek prošlo".

Ljajić zbog Šapića ide kod Vučića

U utorak se odmah oglasila i Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) Rasima Ljajića, koja je poručila da neće podržati inicijativu za podizanje spomenika Draži Mihailovića u Beogradu, kao i slične inicijative koje imaju za cilj, kako smatraju, prekrajanje historije Srbije.

Najavili su i da će Ljajić o ovim pitanjima razgovarati i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa predsjednikom SNS i premijerom Milošem Vučevićem.

"Kao prvo, protiv smo revizije prošlosti, jer kao stranka lijeve orijentacije baštinimo antifašističku tradiciju i doprinos koji smo kao zemlja dali u pobjedi tokom Drugog svjetskog rata. Ovakvim inicijativama mi kao da sami prelazimo iz pobjedničkog u gubitnički tabor”, naveli su iz SDPS u saopštenju.

Dodaju i da "kao zemlja i kao društvo, kao uostalom i čitav svet, suočavamo se sa velikim ekonomskim, političkim i međunarodnim izazovima i zbog toga bi smo trebalo više da se bavimo sadašnjošću nego prošlošću”.

Borojević: Izmještanje Tita se neće desiti

Predsjednik "Porodičnog alarma" Saša Borojević, koji je odbornik postao na kvoti SNS-a, kaže za Danas da je potpuno siguran da se izmještanje Titovog groba neće desiti.

"Nismo mi fašisti kao Ukrajinci da uništavamo svoju historiju, ma kakva ona bila, ali potreba da se preimenuje Kuća cvijeća u Srpski historijski muzej postoji. Takvu inicijativu bih uvijek podržao. Tamo bi se prikazale historijske ličnosti koje su obilježile našu prošlost, od vladara srpskog kneza Višeslava, preko kralja Milutina, cara Dušana, Obrenovića, Karađorđevića, Draže Mihailovića i na kraju Slobodan Miloševića. To je ono što treba prikazati, bez ikakvih izmještanja, premještanja, već prikazati historiju onakva kakva jeste, ali nikome, a pogotovo ne Josipu Brozu Titu, davati previše na važnosti", kaže on.

Smatra da se treba ugledati na Ruse koji nigdje sa Crvenog trga nisu izmještali Staljina.

Napominje da je vanstranačka ličnost, te da ne zna kakav je stav odbornika SNS-a po ovom pitanju.

Ko onda podržava?

Odbornik Srpske stranke Zavetnici Marko Breković podržava izgradnju spomenika vođi četnika.

"Došlo je vreme da se ispravi historijska nepravda počinjena nad Dražom Mihailovićem, pokretačem prvog antifašističkog pokreta u porobljenoj Evropi. Za nas podizanje spomenika nije bilo kakav revanšizam, osveta, ili rivalitet sa drugim antifašističkom pokretom, već potreba da kao nacija sagledamo historiju sa dovoljne distance i na pravi način razumijemo borbu naših predaka i prilike toga doba. Naravno, ne da bismo se danas ponovo dijelili, već da bismo konačno utrli put nacionalnom jedinstvu", navodi on za Danas.

Podsjeća da je nedavno na Voždovcu otkriven spomenik Milunki Savić, koja je, napominje, usprkos velikom doprinosu u borbi za slobodu otadžbine, bila ponižena nebrigom i nemarom tadašnjeg sistema.

"Treba da stavimo tačku na ideološka prepucavanja i da pokažemo odgovornost prema prošlosti, kako nam se sve historijske tragedije ne bi ponavljale u budućnosti", ukazuje Breković.

Ideju Aleksandra Šapića podržao je predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, koji je izjavio da radikali podržavaju i izgradnju spomenika Draži Mihailovića, kao i izmještanje grobova Tita i narodnih heroja na Kalemegdanu. Poručio je da se SRS 35 godina zalaže za preseljenje Titovog groba "na normalno groblje gdje se sahranjuju obični građani" ili "nekih izuzetnih ličnosti", te da prostor na Dedilju gdje je predsjednik SFRJ trenutno sahranjen treba dati investitorima po najskupljoj cijeni.