Kosovo
52

U automobilu u Zvečanu pronađene bombe, puške, granate i hiljade metaka

A. Ku.
Gazmend Hoxha (Foto: Telegrafi.com)
Gazmend Hoxha (Foto: Telegrafi.com)
Generalni direktor kosovske policije Gazmend Hoxha pokazao je arsenal oružja i eksplozivnih naprava koje su u petak zaplijenjene u automobilu parkiranom u naselju Zvečan.

Hoxha je na konferenciji za medije rekao da su nakon intenzivnog rada specijalizovanih jedinica Kosovske policije i obavještajne službe dale informacije da su kriminalne grupe na sjeveru zemlje deponovale veliku količinu oružja u Zvečanu.

Prema njegovim riječima, kriminalne grupe na sjeveru sa ovim oružjem i eksplozivnim napravama namjeravale su da ih iskoriste za terorističke napade na građane i institucije Kosova, KSB koji djeluju na sjeveru zemlje, uključujući i KFOR.

"Kosovska policija je 23.06.2023. godine oko 20:03 izvršila provjeru automobila Audi, gdje je otkrivena značajna količina eksplozivnih naprava, teškog borbenog naoružanja i druge vojne opreme. Policija Kosova je preduzela sve istražne i operativne radnje na rasvetljavanju okolnosti ovog slučaja i došla do saznanja da je automobil već duže vrijeme stajao na toj lokaciji, predstavljajući trajnu opasnost i sa mogućim katastrofalnim posljedicama po stanovnike i građane koji su posjećivali to područje", rekao je.

Dodao je da je u automobilu pronađeno različito oružje, eksplozivne naprave, a između ostalog i minobacačka granata, 21 ručna bomba, 20 trombona, 10 automatskih pušaka, revolver, 5.756 metaka raznih kalibara, 18 molotovljevih koktela, 14 dimnih uređaja, pet vojnih noževa, 11 pancira i taktičkih prsluka, 9 dvogleda, dvije pamučne maske za glavu, kao i određena količina narkotika.

Prema njegovim riječima, velika većina oružja i eksplozivnih naprava proizvodi se u Srbiji.

"Vrijedi napomenuti da je od ukupno zaplijenjenih granata, njih 15 proizvedeno u 2021. godini. A iz preliminarnog pregleda stručnjaka za eksplozive Kosovske policije postoji osnovana sumnja da je korištena ista vrsta granata tokom napada na KFOR 29. maja", rekao je Hoxha.

Direktor Kosovske policije je također rekao da slučaj istražuje Uprava za borbu protiv terorizma u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom Kosova.