Sastanak u Podgorici
28

Ursula von der Leyen pohvalila Crnu Goru: Zabilježen napredak u procesu pristupanja EU

SRNA
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ocijenila je da je Crna Gora napredovala u procesu pristupanja EU i istakla da će i tokom njenog novog mandata proces proširenja biti u vrhu prioriteta.

Von der Leyen, koja boravi u Crnoj Gori, na konferenciji za novinare sa crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem ocijenila je da ova zemlja ima dobar razlog da bude ponosna na ono što je ostvarila i da do kraja godine može zatvoriti četiri poglavlja.

"To se može ostvariti ako održite fokus na pristupanju i da se sve političke partije okupe oko istog cilja", rekla je Von der Leyen.

Odgovarajući na pitanje novinara, ona je rekla da je zatvaranje poglavlja do 2026. godine i članstvo 2028. godine, ambiciozan, ali ne i neostvariv plan.

Spajić je naveo da je za manje od godinu Crna Gora uspjela da uradi dosta i dokaže posvećenost evropskom putu.

"Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila bio je krupan korak za Crnu Goru. Imamo i Plan rasta koji su usvojili Evropska komisija i Vlada, a i Vijeće EU. Smatramo da je Plan realan i da mi to možemo", smatra Spajić.

Prema njegovim riječima, da bi to bilo učinjeno, potrebna je podrška cijelog društva.

"Potrebne su nam sve političke partije koje će juriti ka istom cilju, koji svi želimo da ostvarimo, svi želimo da zatvorimo sva poglavlja do 2026. godine. To je vrlo ambiciozan cilj, ali ga je moguće ostvariti", istakao je Spajić.

On je najavio da će Vlada prezentovati platformu "Barometar 26", kako bi imali izvještaj koji će pokazati da je Crna Gora uspjela.

"Moramo ubrzati ovaj voz i radnu temperaturu da bismo zatvorili sva poglavlja do 2026. godine i da bismo bili buduća članica 2028. godine", naveo je Spajić.