Kod Blagaja
124

SDA o napadu Ultrasa na 13-godišnjaka: MUP HNK je neefikasan, priča se o "samoorganiziranju građana"

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon sinoćnjeg upada grupe huligana u naselje Malo polje kod Blagaja, gdje je pretučen maloljetni dječak, Stranka demokratske akcije (SDA) izrazila je zabrinutost zbog sve češćih napada na civilno stanovništvo i maloljetnike.
SDA se pita da li Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK) štiti huligane i nasilnike, s obzirom na to da počinioci ovakvih napada rijetko bivaju identificirani, privedeni ili procesuirani.

U saopćenju, SDA je naglasila da se ovakvi incidenti dešavaju sve češće, a javnost s pravom traži odgovore i djelovanje od strane nadležnih institucija. Stranka je pozvala Federalnu upravu policije (FUP), Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) i Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) da se aktivnije uključe u zaštitu građana Mostara od huliganskog nasilja, kako bi se spriječila dalja eskalacija. SDA upozorava da se sve češće spominje mogućnost samoorganiziranja građana, što dodatno naglašava ozbiljnost situacije.

Najveća odgovornost, kako ističu iz SDA, leži na organima MUP-a HNK, od kojih se očekuju konkretne reakcije i mjere. Ujedno, SDA je uputila zahtjev Skupštini HNK i Gradskom vijeću Grada Mostara za održavanje tematske sjednice sa samo jednom tačkom dnevnog reda – sigurnosna situacija u HNK i Gradu Mostaru. Stranka zahtijeva da resorno ministarstvo i komesar podnesu konkretan izvještaj o mjerama koje su poduzete radi zaštite građana i povećanja nivoa sigurnosti.

Podsjećamo, sinoć je u Malom Polju kod Blagaja, oko 22:30 sati, grupa od pet do šest pripadnika navijačke grupe "Ultras" napala trinaestogodišnjeg dječaka, oduzevši mu majicu sa znakom "Red Army" i fizički ga napavši. Prema izvještajima lokalnih medija, u napadu su korištene i palice. Dječak je napad prijavio Policijskoj stanici Mostar Jug, no počinioci još uvijek nisu identificirani.