Saznaje Klix.ba
44

Sedam ruskih instruktora i grupa Moldavaca u BiH: Za šta su obučavani i gdje?

D. Be.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Sedam ruskih državljana u ulozi instruktora u Bosni i Hercegovini su određeni period obučavali grupu osoba koju su činili državljani Moldavije, saznaje Klix.ba.

Prema nezvaničnim informacijama obuka je trajala ukupno dva i po mjeseca, ali ne u kontinuitetu već u prekidima.

Za sada nije poznato gdje su se obuke odvijale, ali ono što smo ranije danas saznali jeste da postoje indicije da su se aktivnosti odnosile na operacije vezane za razbijanje ili pravljenja protesta u političke svrhe.

Član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e Ilija Cvitanović danas je za Klix.ba komentarisao navode koji su se pojavili u medijima o postojanju kampova za obuku osoba koje su trebale da djeluju tokom izbora u Moldaviji.

"Direktor OSA-e je danas, i to je ono što i ja mogu reći u javnosti, kazao članovima Komisije da su prije nekih 60-ak dana u Bosni i Hercegovini postojali neki ljudi, strani državljani koji se mogu identificirati kao osobe koje mogu sudjelovati u organizaciji nekih skupina koje bi mogle u nekom trenutku djelovati elementima protiv javnog okupljanja", poručio je Cvitanović.

On je naveo da nisu dobili detalje s obzirom da su stvari operativne, ali da ne postoje kampovi kakve su opisale moldavske sigurnosne službe, međutim da u jednom trenutku su boravili u Bosni i Hercegovini sumnjivi strani državljani s istoka.

Podsjetimo, policija Moldavije saopćila je prošlog četvrtka da su razotkrili program u kojem su stotine njihovih građana odvođene u Rusiju kako bi prošli obuku za izazivanje nereda i građanskih nemira, što je posljednji u nizu pokušaja miješanja pred izbore.

Šef moldavske policije Viorel Cernauteanu je kazao da su "neki od njih prošli obuku u kampovima povezanim s privatnim vojnim kompanijama na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i Srbije.