Reagovao na potez Pariza
37

Advokat Pavela Durova: Njegovo hapšenje je apsolutno smiješno

SRNA
Pavel Durov
Pavel Durov
Advokat Dmitrij Agranovski rekao je da je pritvaranje njegovog klijenta osnivača "Telegrama" Pavela Durova u Francuskoj "apsolutno smiješno" i predstavlja napad na slobodu govora.

Arganovski je za "RIA Novosti" rekao da su optužbe protiv Durova kao kada neko okrivi proizvođača automobila za nesreću ili zbog toga što se njegovi automobili koriste za krivična djela.

Durova je uhapsila francuska policija nakon što je njegov privatni avion sletio jučer na aerodrom u Parizu.

On je optužen da nije preduzeo korake da obuzda kriminalnu upotrebu "Telegrama". Ova aplikacija je optužena da ne sarađuje sa organima za sprovođenje zakona u vezi sa trgovinom drogom, seksualnim sadržajima djece i prevarama.

"Telegram" je posebno popularan u Rusiji, Ukrajini i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Aplikacija je zabranjena u Rusiji 2018. godine, nakon njegovog prethodnog odbijanja da preda korisničke podatke. Zabrana je poništena 2021. godine.

"Telegram" je rangiran kao jedna od glavnih platformi društvenih medija nakon Facebooka, YouTubea, WhatsAppsa, TitToka i Instagrama.

Pavel Durov je osnovao "Telegram" 2013. On je napustio Rusiju 2014. pošto je odbio da se povinuje zahtjevima vlasti da ugasi opozicione zajednice na svojoj platformi "VKontakte", koju je prodao.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova objavila je na "Telegramu" pitanje da li će zapadne nevladine organizacije za ljudska prava šutjeti o hapšenju Durova, nakon što su kritikovale odluku Rusije o "stvaranju prepreka" radu "Telegrama" u Rusiji 2018. godine.

Pojedini ruski zvaničnici osudili su hapšenje biznismena, rekavši da ono pokazuje da Zapad ima dvostruke standarde kada je riječ o slobodi govora i demokratiji.