Komentari (32)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Koja količina ironije i neznanja među ljudima koji Puigdemonta poistovjećuju s bilo kojim od političara s Balkana. Prije pisanja bilo kakvih gluposti, povlačenja analogija s BiH, RS-om, nazivanja ovog nekom ''kaznom'' globalista jer je Španija podržala Palestinu, znajte nešto: Katalonija i Barcelona su prvi pomogli BiH i Sarajevu. Katalonski političari su jasno kritikovali i distancirali se od Dodika, Katalonija je prva uspostavila veze s Palestinom itd
Katalonija se VIJEKOVIMA bori za nezavisnost i protiv opresije španske krune, Katalonci su bili praktički jedini antifašisti u Španiji tokom španskog građanskog rata i Francove vladavine. Za razliku od ostatka Španije, Katalonci nisu islamofobi, ksenofobi i svi ostali ''fobi''.
Šta li ste htjeli reći ovim člankom?
OVI MARATONSKI TEKSTOVI KOLIKO GOD DA SU INTERESANTNI GUBE NA VRIJEDNOSTI. DRAGI NOVINARI KADA ĆE TE DA SHVATITE TO ?
Samo da ti kazem nesto za Ibru, dodje mercedes po njega i ode, ode u harmonicare i posta popularan... Ozrenka daj nam dvije pive i reci muzici bogati malo tise...
Katalonska situacija je upravo suprotno od svega u BiH. Zamislite kod nas da RS nema Srbiju kao alternativu i da FBiH zeli da izadje i da se odvoji od parazita koji je jede, ali ne moze jer parazit ne dozvoljava. E to vam je Katalonija, privrerdno, kulturno i u svakom drugom smislu medju najjacim pokrajinama u Evropi. Ostatak Spanije je daleko iza.
Da ne zaboravimo, Španski fašisti nisu nikad odgovarali za nedjela. Amerika i Evropa su ne samo prešutjeli već ih i tretirali kao normalnu državu.
U demokratsko uređenoj zemlji svaki pojedinac ima pravo a također i obavezu da poštuje zakone zemlje u kojoj živi bez obzira na vjeru i naciju.Običnom čovjeku koji plaća hipoteku, osiguranja itd ovo uopšte nije u interesu.Nacija je prevaziđena u 20 vijeku.Sada smo svi Evropljani i težimo ka deugoj fazi naciona ili super nacije. Vrećanje na nešto što je uzrok mnogih ratova je zlo.
Ne bi tebe Vedade bilo u planu na ovoj planeti da nam nije bilo katalonaca u ratu. Treba da nas sram bude sto smo zaboravili koliko su nam ljudi pomagali, a mi im okrenuli glavu prvim prilikom. To indirektno poredjenje Dodika sa Puigdemont-om je zalosno i novinarski, jadno. Informisi se i skini kapu na spomen Katalonije u BiH.
Katalonci žele autonomiju i povrat poreza nazad u Kataloniju, a ne nezavisnost. Problem je u tome što španska desnica želi strogu centralizaciju, poludiktaturu i gušenje bilo kakve autonomije bilo kojoj pokrajini. Sa druge strane španski socijalisti su svjesni da tako velika država ne može i ne smije biti centralizovana i da svi u svim pokrajinama treba da imaju određen stepen autonomije.
Tu si upravu, sve je i krenulo 2010. od toga. Samo 45% ubranim poreza u Kataloniji se vraca u Kataloniju, dok Madrid trosi 165% (javni podatci spanskog instituta za statistiku, INEM-a).
Ibro se vratio kao sretan čovjek. Produhovljen. Slobodan. Nekako mi poređenje ne ide.
Veliki dio glasača za nezavisnost bujkotuju izbore u znak protesta protiv svojih političkim partija (prije svega, ERC). Na referendumu 2017. izašlo je 2,3M glasača od ukupno 4,3M glasača. 53% katalonaca je tada bilo za nezavisnost. Prema stranim medijima, interes za nezavisnost nije opao. I posljednje, iako se dijelom spominje, Puigdemontu su sudili u Belgiji, Velikoj Britaniji, i Danskoj, pored navedenih zemalja i niti jedan sud nije mogao potvrditi da bi imao pošteno suđenje u Spaniji.
PUČ-DEMON...
Šeki is on the road again
Dobri separatisti,sejdeful cackaju mec.ku ,
Osveta spletkara protiv Španije i priznanja Palestine.