Poslije ih vezali za drvo
48

Alkoholizam hara frontom: Pijani ruski vojnici ponovo pucali na svoje, ima i mrtvih

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Dok moral među ruskim vojnicima pada, incidenti u kojima pijani regruti pucaju u svoje su u porastu. Samo od početka maja u bratoubilačkoj paljbi stradalo je desetak ljudi.

Posljedni incident na društvenoj mreži X objavioje Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova.

Kao i početkom maja, kada je jedan od vojnika ubio šestoricu svojih suboraca, u sadašnjem slučaju, prema Geraščenkovim riječima, radilo se o pripadnicima zločinačke jedinicama Oluja Z..

Prošlog juna ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon o raspuštanju Jedinice Oluja Z i o zamjeni jedinicama Oluja V, međutim, prema ukrajinskim dopisnicima, Rusija nastavlja raspoređivati ​​obje jedinice.

Prema Geraščenkovim riječima, vojnici su se napili i počeli pucati na grupu svojih suboraca. Druga grupa nije čekala i uzvratila je. Posljedica je jedan mrtvi vojnik i nekoliko ranjenih. Ostale su pijane vojnike vezali za drveće i tukli.

Zapadne obavještajne agencije bilježe brojne incidente bratoubilačke pucnjave od početka ruske invazije na Ukrajinu. Osim spomenutih šest ubistava početkom maja, samo dan prije njih pripadnik ruske 38. samostalne motostreljačke brigade napio se i ustrijelio još pet svojih suboraca.

Prije godinu dana Čečeni i ruski vojnici počeli su pucati jedni na druge nakon pijanstva i svađe u blizini Mariupolja. Rezultat toga su bila četiri mrtva ruska vojnika i sedam civila.