Skandalozne izjave
47

Američki kongresmen koji je pozvao da se sa Gazom "završi kao Hirošimom", tvrdi da nije tako mislio

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Američki konresmen Tim Walberg objavio je izjavu u kojoj kaže da ne poziva na nuklearni rat nakon što je bio na udaru kritika jer je savjetovao Izraelu da "brzo završi" s Hamasom u Gazi, "poput Nagasakija i Hirošime".

“Kao dijete koje je odrastalo u eri Hladnog rata, posljednja stvar za koju bih se zalagao bila bi upotreba nuklearnog oružja. Koristio sam metaforu kako bih prenio potrebu da Izrael i Ukrajina pobijede u svojim ratovima što je prije moguće, a da američke trupe ne dovedu u opasnost", rekao je Walberg, republikanski kongresmen iz Michigana.

Snimak Walberga (72) koji se obraća gradskoj vijećnici u Dundeeju u Michiganu 25. marta uključivao je razmjenu s biračem koji je bio zabrinut da bi plan predsjednika Joea Bidena da izgradi pristanište na obali Gaze kako bi se olakšao ulazak humanitarne pomoći ugrozio SAD trupe koje će izgraditi i osigurati pristanište.

"Ne bismo trebali trošiti ni novčića na humanitarnu pomoć.Trebalo bi da bude kao Nagasaki i Hirošima. Završi to brzo", kazao je Walberg.

Zastupnica Haley Stevens, demokrata iz Michigana koja je blisko povezana s centrističkom proizraelskom zajednicom, rekla je da Walbergovi komentari predstavljaju "pakao na zemlji".

"Prijetnja upotrebom, sugeriranje upotrebe ili, ne daj Bože, stvarno korištenje nuklearnog oružja, neprihvatljiva je taktika rata u 21. stoljeću", rekao je Stevens na Twitteru.

Zastupnica, Susan Wild, jevrejska pro-izraelska demokrata iz Pensilvanije, nazvala je izjavu "prezrenom".

"Nije me briga koliko se trudi da povuče izjavu, jasno je na šta je mislio. Nijedan član Kongresa ne bi se trebao šaliti o nuklearnoj bombi, a to pokazuje potpuno zanemarivanje života Palestinaca, a da ne spominjemo blizinu Izraela Gazi", kazala je ona za Axios.

Bivši kongresmen Justin Amash, palestinsko-američki republikanac iz Mičigena koji se sada kandiduje za Senat, spomenuo je u svojoj kritici Walberga da su neki od njegovih rođaka ubijeni u Gazi kada je crkva pogođena u izraelskom bombardovanju početkom rata.

“Za osudu je i neodbranjivo da sugeriše da stotine hiljada nevinih Palestinaca treba da budu izbrisane, uključujući i moje rođake koji se nalaze u pravoslavnoj crkvi,” rekao je Amash na Twitteru.

Walbergova izjava je insistirala na tome da on poziva na zaštitu civila.

„Moje obrazloženje je bilo potpuno suprotno od onoga što se izvještava. Što se ovi ratovi brže završe, manje nevinih života će biti uhvaćeno u unakrsnoj vatri", kazao je Walberg.