Pregovori u Kairu
78

Američki zvaničnik uključen u pregovore o prekidu vatre u Gazi tvrdi: Sve strane zainteresovane za sporazum

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki zvaničnik je rekao da su pregovori o taocima održani u Kairu proteklih nekoliko dana bili "konstruktivni i vođeni u duhu postizanja konačnog i provedivog sporazuma sa svim stranama koje dijele taj osjećaj".

"Proces će se nastaviti u narednim danima kroz radne grupe za dalje rješavanje preostalih pitanja i detalja", rekao je američki zvaničnik za Times of Israel.

Sjedinjene Američke Države su 16. augusta dostavile Izraelu i Hamasu ono što su označile kao "prekid vatre", dodajući da će se pregovarački timovi na nižem nivou kasnije sastati kako bi riješili sporove između strana prije nego što se najviši zvaničnici ponovo sastanu ovog vikenda kako bi potpisali sporazum.

Ali sredinom prošle sedmice, razgovori o skoroj finalizaciji dogovora su "propali". Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je novinarima nakon posjete regiji da će se morati postići dodatni sporazumi o implementaciji sporazuma ako Hamas pristane na prijedlog SAD-a, čime se čini da se dodaje još jedan korak u procesu dok primirje ne stupi na snagu.

Zaista, činjenica da se "radne grupe" nižeg nivoa ponovo okupljaju sugeriše da strane još nisu spremne da njihovi najviši donosioci odluka finaliziraju dogovor.

Ipak, američki izvor upoznat s pregovorima objašnjava da je u protekla četiri dana u Kairu ipak postignut napredak.

Strane su pregovarale na osnovu američkog prijedloga za prekid vatre koji uključuje detalje iz govora američkog predsjednika Joea Bidena od 31. maja i Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 2735, koji su poslužili kao okvir za razgovore zajedno s naknadnim pojašnjenjima Hamasa i Izraela, objašnjava izvor.

Prošlog četvrtka, izraelski pregovarački tim sastao se u Kairu sa američkim i egipatskim posrednicima u nastojanju da smanji preostale praznine i razjasni neriješena pitanja koja je Jerusalem imao s prijedlogom za premošćivanje. Američki i egipatski posrednici su zatim održali bilateralne konsultacije sljedećeg dana. U subotu su katarski i egipatski posrednici sastali sa višim pregovaračima Hamasa kako bi ih proveli kroz svaku klauzulu američkog prijedloga za prekid vatre, identificirajući sva otvorena pitanja i odgovarajući na sva pitanja koja je, navodno, Hamas imao.

U nedjelju su se izraelski pregovarači ponovo pridružili pregovorima sa američkim i egipatskim posrednicima kako bi dodatno smanjili jaz, dodaje izvor, naglašavajući da su pregovori u toku.