Analiza Reutersa
55

Amerika promijenila pristup sukobu Izraela i Hezbolaha, više ne insistiraju na prekidu vatre

N. Ž.
Izraelske snage u blizini granice s Libanom (Foto: EPA-EFE)
Izraelske snage u blizini granice s Libanom (Foto: EPA-EFE)
Zvaničnici SAD-a su odlučili promijeniti strategiju ove zemlje prema sukobu između Izraela i libanske grupe Hezbolah, piše u analizi Reutersa.

SAD su od početka sukoba pravile pritisak na vladu koju predvodi Benjamin Netanyahu kako bi došli do prekida vatre, što su smatrali uvertirom u dugoročnije primirje u Gazi.

Međutim, u posljednjih nekoliko dana vidi se velika promjena u pristupu iz Washingtona. Dok su, uz Francusku, pravili veliki diplomatski pritisak da se sukob privremeno obustavi, nova strategija je da, kako tvrdi Reuters, "Izrael uradi šta mora."

"Podržavamo to da Izrael pokrene ove upade kako bi degradirao infrastrukturu Hezbolaha, kako bismo na kraju došli do diplomatskog rješenja", rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller na brifingu za novinare ranije ove sedmice.

Reuters dalje piše kako je uništenje Hezbolaha zajednički vanjskopolitički cilj SAD-a i Izraela, imajući u vidu da podršku dobija iz Irana, koji se smatra neprijateljskom zemljom u Washingtonu i Tel Avivu.

Ipak, ističe se i rizik da bi širenje sukoba prema Libanu moglo dodatno destabilizirati situaciju na Bliskom Istoku. Bilo koje direktno uključenje Irana u ove sukobe moglo bi eskalirati u dalekosežniji sukob, a rizik je posebno istaknut zbog činjenice da su Izrael i Iran nuklearne sile.

U Washingtonu također smatraju da bi uništenje Hezbolaha, ili barem slabljenje ove grupe, dovelo do promjene vlasti u Libanu, koja bi bila pro-zapadno orijentisana, te koja bi održavala dobre odnose s Izraelom, najvećim američkim saveznikom u regiji.

Analitičari ipak upozoravaju da bi južni Liban, gdje je Hezbolah najjači, mogao postati "nova Gaza", a ističu i rizik da se SAD direktno uključi u rat, što bi moglo imati nesagledive posljedice u cijelom svijetu.

Zaključak analize Reutersa je da je potez američke administracije ipak vođen pragmatičnim pogledom da diplomatija rijetko kada riješi ovaj tip sukoba.