Posjetio Srebrenicu
55

Amerikanac Louis Crishock je novi supervizor za Brčko i prvi zamjenik visokog predstavnika

F. H.
Louis Crishock
Louis Crishock
Novoimenovani prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Louis Crishock posjetio je Memorijalni centar Potočari i odao počast žrtvama genocida u Srebrenici 1995.

Prvi zamjenik visokog predstavnika Crishock sastao se sa dir. Memorijalnog centra Potočari Emirom Suljagićem i predstavnicima udruženja majki.

Crishock je dužnost prvog zamjenika visokog predstavnika u Uredu visokog predstavnika u Sarajevu preuzeo u augustu. On je istovremeno i međunarodni supervizor za Brčko Distrikt.

Crishock je visoki dužnosnik Službe vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država na poziciji savjetnika. Prije ovog imenovanja, obavljao je dužnost stalnog saradnika State Departmenta na Institutu Polar pri Međunarodnom centru za naučne radnike Woodrow Wilson u Washingtonu, DC. Od 2021. do 2023. vršio je dužnost višeg zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država za Arktik.

Ostale dužnosti koje je Crishock obavljao u inostranstvu na višim rukovodnim funkcijama uključuju funkciju generalnog konzula Sjedinjenih Američkih Država u Vladivostoku, Rusija, te otpravnika poslova u St. Georgesu, Grenada. Prije stupanja na dužnosti u State Departmentu, Crishock je predavao sociologiju na Uralskom državnom univerzitetu i bio zamjenik direktora Projekta građanskog obrazovanja u Rusiji.

Crishock je diplomirao teologiju, te je dobitnik priznanja summa cum laude i član društva Phi Beta Kappa na Američkom katoličkom univerzitetu u Washingtonu, a magistrirao je sociologiju na istom univerzitetu. Istaknuti je diplomac Eisenhower škole za nacionalnu sigurnost i strategiju resursa Univerziteta za nacionalnu odbranu gdje je studirao energetiku. Posjeduje radno poznavanje bosanskog/srpskog/hrvatskog, ukrajinskog i ruskog jezika.