Razotkrivena zavjera
4

Amerikanci upozorili, Mađarska reagovala: Pakleni plan na godišnjicu antikomunističke revolucije

B. H.
Ilustracija: Dall-e
Ilustracija: Dall-e
Na osnovu informacija američkih obavještajnih službi, mađarska policija je uhapsila šest osoba koje su navodno planirale oružanu akciju na godišnjicu antikomunističke revolucije iz 1956. godine.

Mađari će ove srijede, 23. oktobra, obilježiti 68. godišnjicu početka revolucije.

Širom zemlje se na taj dan tradicionalno održavaju različita okupljanja, a američke obavještajne službe upozorile su mađarske vlasti na moguću oružanu akciju. Mađarska antiteroristička jedinica TEK izvršila je raciju ispred restorana "Legendás" u XVI. okrugu Budimpešte, gdje je uhapsila šest mladih osoba i privela ih.

Kod članova grupe, među kojima su bili i muškarci i žene, policija je pronašla samo airsoft i plinske puške.

Kako navodi portal telex.hu, američke obavještajne službe su pratile komunikaciju ovih mladih osoba na internetu, u kojoj su najavili da žele napasti zaštićenu osobu na dan godišnjice revolucije.

"Prema diplomatskim izvorima, mađarske vlasti su ovu informaciju dobile prije otprilike dvije sedmice", piše portal.

Još uvijek nije jasno gdje je planirana oružana akcija trebala biti izvedena i ko je trebao biti cilj. Prema telex.hu, grupa mladih je navodno pokušavala nabaviti oružje kako bi izvršila ovaj napad.

"S obzirom na nedavne međunarodne događaje, u kojima je došlo do napada na vodeće političare, mađarske vlasti i TEK su poduzele potrebne mjere", navodi telex.hu.

Američke obavještajne službe su u martu ove godine upozorile ruske vlasti da se u Moskvi priprema teroristički napad, što je Moskva nazvala dezinformacijom.

Dvije sedmice nakon toga, u napadu na koncertnu dvoranu trgovačkog centra Crocus City Hall u Krasnogorsku, na periferiji Moskve, poginulo je 145 ljudi, a nekoliko stotina je povrijeđeno.