Nije pretjerano popularna
54

Ankete donose loše vijesti za Demokratsku stranku: Trump pobjeđuje Harris, vodstvo ide i do šest poena

N. Ž.
Kamala Harris (Foto: EPA-EFE)
Kamala Harris (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden, aktuelni predsjednik SAD-a, službeno je istupio iz predsjedničke utrke, a Kamala Harris, njegova potpredsjednica, favorit je da preuzme poziciju kandidata.

Ipak, ako je vjerovati anketama, Demokratska stranka bi se mogla naći u problemu, ako izabere Harris za svoju kandidatkinju.

Prema firmi za ankete RealClearPolitics, Trump ima prednost nad Harris u skoro svim prijašnjim anketama. Posljednja anketa, provedena od 28. juna do 18. jula, Trumpu daje prednost od 1,7 posto.

Najveću prednost Trump je imao u anketi s početka juna, kada je procijenjena podrška za njega bila 49 posto, a za Harris 43 posto.

Problem za Harris vidljiv je i u individualnim anketama u saveznim državama širom SAD-a. Trump ima prednost u Wisconsinu, Pennsylvaniji, New Hampshireu, Nevadi, Georgiji i Arizoni. S druge strane, Harris je ispred Trumpa, od ovih "swing" država samo u Michiganu.

Ipak, vrijedi istaći da su ove ankete vođene prije nego što je Harris postala favorit za kandidata Demokratske stranke koji će zamijeniti Bidena. Pravi odnos snaga vidjet ćemo u narednim sedmicama.