"Organizirani terorizam"
52

Arapski svijet osudio Izrael zbog izjave ministra o nuklearnom napadu na Gazu

L. S.
Foto: The Times of Israel
Foto: The Times of Israel
Ministar baštine Izraela Amichai Eliyahu rekao je da bi jedna od opcija Izraela u ratu protiv Hamasa mogla biti bacanje nuklearne bombe na pojas Gaze.

U radijskom intervjuu, Eliyahu je također iznio svoj prigovor na dopuštanje bilo kakve humanitarne pomoći u Gazu. Premijer Benjamin Netanyahu je to brzo odbacio, te je suspendirao ministra sa sastanaka vlade, prenosi The Times of Israel.

O svemu su se oglasili iz arapskog svijeta sa snažnim izjavama u kojima osuđuju izjavu izraelskog ministra o korištenju nuklearne bombe na Gazu.

Organizacija za islamsku saradnju (OIC) osudila je ove izjave, rekavši da odražavaju ekstremizam i govor mržnje, poticanje na nasilje, organizirani terorizam i zločin genocida koji izraelska okupacija svakodnevno čini nad palestinskim narodom.

"Međunarodna zajednica mora se odlučno suočiti s retorikom nasilja, mržnje i rasizma", rekao je glasnogovornik egipatskog ministarstva vanjskih poslova Ahmed Abu Zeid X.

Kuvajtsko ministarstvo vanjskih poslova je na platformi X izjavilo da su izraelska okupacija i njena agresija na palestinski narod dostigli opasnu fazu i da je njena arogancija dostigla stepen brutalnosti bez presedana u ljudskoj istoriji.

Ministarstvo je ponovilo apel Kuvajta na međunarodnu zajednicu i Vijeće sigurnosti (UN) da zaustave zločine genocida nad bratskim narodom Palestine.