Čeka se odgovor Bakua
19

Armenija poslala Azerbejdžanu konačnu verziju mirovnog sporazuma: Spremni smo potpisati

V. K.
Nikol Pašinjan (Foto: EPA-EFE)
Nikol Pašinjan (Foto: EPA-EFE)
Premijer Armenije Nikol Pašinjan saopćio je kako je Armenija predala konačni nacrt mirovnog sporazuma Azerbejdžanu te da sada očekuju odgovor iz Bakua.

Prema riječima prvog čovjeka Armenije, dokument je osim Azerbejdžanu uručen i Rusiji, Francuskoj kao i Sjedinjenim Američkim Državama.

"Armenija je završila rad na narednoj fazi nacrta sporazuma o miru i uspostavljanja odnosa sa Azerbejdžanom. Dostavili smo naše prijedloge. Dostavljen je nacrt konačne kompletne verzije sporazuma s našim prijedlozima", rekao je Pašinjan.

Premijer Armenije je također pojasnio kako dokument treba da sadrži takvu logiku dogovora, tako efikasne mehanizme provjere i ravnoteže koji bi isključili svaki scenario narušavanja dugoročnog mira i stabilnosti.

"Radimo na nacrtu sporazuma u okviru sljedeće logike - da dobijemo takav dokument koji smo spremni da potpišemo u svakom trenutku. Jasno je da bi ovaj dokument trebao biti prihvatljiv i za Azerbejdžan. Nadamo se da se napredak koji je zabilježen kao rezultat tri faze pregovora može dalje razvijati", objasnio je premijer.

Iako se suočava s brojnim pritiscima, Pašinjan ističe kako je spreman potpisati ovakav dokument.

"Poenta je da potpisivanje sporazuma ne bi trebalo da se pretvori u rat na osnovu postojećeg sporazuma. Sporazum bi zaista trebao značiti dugoročni mir. Potvrđujem svoju spremnost kao i spremnost vlade da potpiše upravo ovakav sporazum. Spreman sam da preuzmem i snosim takvu odgovornost", zaključio je Pašinjan.

Iako su Azerbejdžan i Armenija 2020. godine potpisali mirovni sporazum kojim su okončani sukobi u Nagorno-Karabahu, tenzije na relaciji Jerevan-Baku nastavile su se sve do danas. Uprkos naporima da se održi mir, sukob je ponovno eskalirao 2022. godine kada je vojska Azerbejdžana izvršila napade na nekoliko vojnih ciljeva u Nagorno-Karabahu, ali i u samoj Armeniji.

Premijer Armenije Nikol Pašinjan zatražio je pomoć saveznika u okviru Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB), ali pomoć nikada nije dobio.

Ujedno, to je značilo dodatno udaljavanje Armenije od Rusije, ali i približavanje ove države Sjedinjenim Američkim Državama koje su se u posljednjih nekoliko mjeseci nametnule kao glavni posrednik u odnosima između zaraćenih strana.