Rusi ne mogu održati mir
11

Armenski premijer o sukobima u Nagorno-Karabahu: Otvorena provokacija Azerbejdžana

V. K.
Pashinyan očekuje reakciju mirovnih snaga/Foto:Shutterstock
Pashinyan očekuje reakciju mirovnih snaga/Foto:Shutterstock
Premijer Armenije Nikol Pashinyan izjavio je danas u obraćanju naciji da su ofanzivne operacije azerbejdžanskih snaga u okrugu Hadrut u Nagorno-Karabahu usmjerene na obezvređivanje napora ruske mirovne misije.
S obzirom na posljednje napade u regiji Hadrut, a kojima je prekršen mirovni sporazum potpisan između Azerbejdžana i Armenije, Pashinyan je još jednom potvrdio stajalište kako iza napada stoje azerbejdžanske snage te da je ovo još jedan u nizu pokušaja omalovažavanja ruskih mirovnih snaga u tom području.

"Azerbejdžanski postupci otvorena su provokacija. Oni su također usmjereni na obezvređivanje aktivnosti ruske mirovne misije u Nagorno-Karabahu. Ovim napadom Azerbejdžan želi pokazati da mirovnjaci nisu u stanju zaustaviti njihove provokacije. Napadi u regiji Hadrut predstavljaju prvi ozbiljniji problem za ruske mirotvorce", rekao je Pashinyan.

Podsjetimo, sukob između armenskih i azerbejdžanskih snaga desio se u regiji Hadrut na jugu Nagorno-Karabaha prvi put nakon potpisivanja mirovnog sporazuma 10. novembra. Napad se dogodio u selima koja se nalaze u regiji koju trenutno drže azerbejdžanske snage, međutim upravo ta mjesta su i dalje armenske enklave i ne nalaze se pod potpunom kontrolom Azerbejdžana.