Obnova naoružanja
14

Australija će isporučiti Njemačkoj više od 100 oklopnih borbenih transportera

T. K.
Australijski premijer Anthony ALbanese saopštio je da će njegova zemlja potpisati sporazum o isporuci više od 100 oklopnih borbenih transportera Boxer australske proizvodnje njemačkoj vojsci.

"Australija će isporučiti više od 100 Boxer naoružanih transportera ovdje Njemačkoj", rekao je Albanese na prijemu u Berlinu.

Dogovor o izvozu njemačke vojne tehnologije natrag u Njemačku dolazi u trenutku kada je rat u Ukrajini prisilio evropske zemlje da obnove svoju vojnu opremu.

Njemačka odbrambena kompanija Rheinmetall započela je proizvodnju borbenog izvidničkog vozila Boxer u australskoj državi Queensland u martu, prema ugovoru za isporuku 211 vozila australskoj vojsci, što je stvorilo 1.000 radnih mjesta u Australiji tokom desetljeća, prenosi Reuters.

Albanese će potpisati načelni pakt s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom kada se njih dvoje sastanu kako bi razgovarali o odbrani i trgovini u Berlinu.

U utorak će sudjelovati na samitu lidera NATO-a u Litvi, na koji je Australija pozvana kao partner Indo-pacifičke četvorke, zajedno s Japanom, Novim Zelandom i Južnom Korejom.