Ostao bez stopala
41

Australija: Ljekari se bore za život surfera nakon napada ajkule

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ljekari se bore za život surfera nakon što ga je napala ajkula kod istočne obale Australije, saopćila je policija u petak.

Ovaj 44-godišnji muškarac surfao je u blizini Lighthouse plaže u Port Macquarieu kada ga je napala ajkula, saopćila je policija Novog Južnog Walesa (NSW).

Surfer je pokušavao da se bori sa ajkulom oko 30 sekundi prije nego što je otplivao natrag na obalu gdje je shvatio stepen svojih povreda, izvijestio je 9News.

Policija je saopćila da je slučajni prolaznik pružio prvu pomoć prije nego što su ljekari prebacili surfera u bolnicu Port Macquarie u kritičnom stanju, piše CNN.

"On je u ozbiljnom stanju sa povredama opasnim po život, zadobio je povrede potkoljenice, a također je i značajan gubitak krvi", rekao je glavni inspektor policije NSW Martin Burke.

Svjedok je za 9News rekao da je scena bila zaista zastrašujuća.

"Nikada nisam video ništa slično. Otkinulo mu se stopalo i u suštini je krvario posvuda", rekao je neimenovani tinejdžer.

Plaža Lighthouse ostat će zatvorena najmanje 24 sata, objavili su spasioci Port Macquarie Hastings ALS na Facebooku. U međuvremenu, dron će se koristiti za obavljanje nadzornih letova i praćenje aktivnosti ajkula u tom području.