Optužbe besmislene
41

Austrijski šef diplomatije odgovorio Erdoganu: Problemi se neće riješiti s pjenom na ustima

S. M.
Alexander Schallenberg (Foto: EPA-EFE)
Alexander Schallenberg (Foto: EPA-EFE)
Ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg poručio je, u odgovoru na oštre poruke predsjednika Turske u vezi austrijske podrške Izraelu, da se bliskoistočni problemi neće riješiti s pjenom na ustima.

Podsjećamo, savezni kancelar Sebastian Kurz i ministar Schallenberg ranije su osudili napade na Izrael iz Gaze i postavili izraelsku zastavu na zgradu Ministarstva vanjskih poslova u Beču u znak solidarnosti s Izraelom.

"Proklinjem austrijsku vladu koja je podigla izraelsku zastavu nad svojom (kancelarijskom) zgradom", bila je reakcija Recepa Tayyipa Erdogana na spomenuti čin austrijskih vlasti.

Također je dodao da austrijska vlada pokušava "natjerati muslimane da plate cijenu vlastitog genocida nad Jevrejima".

S tim u vezi, Ministar Alexander Schallenberg je rekao da su takve optužbe besmislene, te da se bliskoistični problemi "neće riješiti s pijenom na ustima".

"Paušalnim napadom na vlade poput austrijske koje su, u sjeni terora stale na stranu s Izraelom, turski političari još jednom potvrđuju svoje zastrašujuće shvatanje prava. Umjesto što dolijeva ulje na vatru Turska bi trebala što je moguće prije doprinijeti deeskalaciji sukoba“, rekao je Schallenberg.