Iz Tel Aviva
31

Baerbock uputila poruku za Izrael: Suzdržite se od vojne ofanzive na Zapadnoj obali

I. Sa.
(Foto: EPA-EFE)
Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock krenula je u srijedu navečer na put u Saudijsku Arabiju, Jordan, Izrael i Zapadnu obalu kako bi se sastala sa regionalnim zvaničnicima.

Pozvala je izraelsku vladu da se suzdrži od vojne ofanzive nalik Gazi na Zapadnoj obali, upozoravajući da bi to narušilo sigurnost Izraela.

"Neki članovi izraelske vlade zahtijevaju akciju nalik Gazi na Zapadnoj obali, to je upravo ono što bi ozbiljno ugrozilo sigurnost Izraela", rekla je Baerbock novinarima u Tel Avivu nakon sastanka sa svojim izraelskim kolegom Israelom Katzom.

Ona je kritikovala zapaljive izjave izraelskih desničarskih ministara, njihove pozive na rušenje palestinskih vlasti i planove za izgradnju novih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

"Neki u izraelskoj vladi tvrde da jačanje palestinskih vlasti znači nagrađivanje terorizma. Ali kao EU, kao Njemačka, pokušavamo ojačati palestinsku vlast, to je upravo ono što radimo", rekla je Baerbock te dodala:

"Radimo to jer smo duboko uvjereni da se samo kredibilnim koracima ka palestinskoj državi, reformom i jačanjem palestinskih vlasti može osigurati sigurnost Izraela i boriti protiv terorizma".