Analiza uvoza energenata
0

Belgijska organizacija: Evropa kupovinom nafte dnevno daje 285 miliona dolara za Putinov rat

B. R.
Naftna platforma u Irkucku, Sibiru (Foto: Shutterstock)
Naftna platforma u Irkucku, Sibiru (Foto: Shutterstock)
Rusija izvozom nafte u evropske države dnevno dobija 285 miliona dolara - utvrđeno je analizom belgijske thinktank organizacije Transport i okoliš (T&E).

Istaknuto je da je ovoj državi prošle godine za izvoz nafte u ostatak Starog kontinenta plaćeno 104 milijarde dolara, što je dva puta više od iznosa koji joj je plaćen za izvoz plina. Rezultati ove analize su objavljeni uoči odluke Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije da zabrane uvoz ruske nafte i uoči odluke naftne kompanije Shell da zatvori benzinske stanice u Rusiji.

Prema riječima direktora T&E-a Williama Todtsa, prihodima od nafte se finansira rat predsjednika Rusije Vladimira Putina. Napomenuo je da oslanjanje evropskih država na ovaj energent podrazumijeva, kako je izjavio, opasno poskupljenje proizvoda i usluga u sve neizvjesnijem svijetu.

Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak je 7. marta poručio da će zabrana uvoza nafte značiti, kako je naveo, katastrofalne posljedice te da će zbog toga barel poskupjeti na 300 dolara.

Evropske države su od 2004. do 2017. godišnje iz Rusije uvozile 200 miliona tona nafte. Uvoz je povećavan i dvije godine nakon 2014., kada je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim. Za spomenutu belgijsku organizaciju su energenti autokratskih zemalja razlog da se ubrza tranzicija ka obnovljivim izvorima energije.

"Nije potrebno rusku naftu zamijeniti saudijskom. Vrijeme je za veliko poboljšanje učinkovitosti u transportu i elektrifikaciju transporta kako bi se smanjila potrošnja nafte", ukazao je Todts.

Od svakih pet barela nafte u Slovačkoj, četiri su uvezena iz Rusije. Dvije trećine nafte u Poljskoj, Litvaniji i Finskoj je rusko. Njemačka skoro 30 posto nafte uvozi iz Rusije, Velika Britanija i Italija uvoze 12 posto od ukupne količine, dok Portugal uvozi četiri posto od ukupne količine nafte - istaknuto je u analizi.

Evropska unija još nije onemogućila uvoz nafte i plina iz Rusije. Međutim, kako je kazao evropski komesar za zaštitu okoliša Frans Timmermans, ništa nije isključeno kada je riječ o sankcionisanju Rusije zbog njene agresije na Ukrajinu.

Eventualna zabrana uvoza bi najviše pogodila Njemačku, jer je najveći uvoznik ruske nafte. Prošle godine je za nju platila 23,6 milijardi dolara, Poljska je platila 14,7 milijardi, dok je Nizozemska platila 11,4 milijarde dolara, piše list Guardian.