Sigurnosna pitanja
68

Bijela kuća kaže da godinama prati prijetnje Irana Trumpu, zaprijetila Teheranu "teškim posljedicama"

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bijela kuća kaže da Sjedinjene Američke Države pomno prate iranske prijetnje bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu godinama i upozoravaju na "teške posljedice" ako Teheran napadne bilo kojeg američkog građanina.

"Smatramo da je ovo pitanje nacionalne i domovinske sigurnosti od najvećeg prioriteta i snažno osuđujemo Iran zbog ovih drskih prijetnji. Ako Iran napadne bilo koga od naših građana, uključujući one koji nastavljaju služiti Sjedinjenim Državama ili one koji su prije služili, Iran će se suočiti s teškim posljedicama", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Sean Savett.

Obavještajne službe su republikanskog predsjedničkog kandidata izvijestile o navodnim iranskim prijetnjama ubistvom, otkrila je njegova kampanja još u septembru.

Trumpa je "ured direktora Nacionalne obavještajne službe izvijestio o stvarnim i konkretnim prijetnjama Irana da će ga ubiti u nastojanju da destabilizira i posije haos u Sjedinjenim Državama", saopćila je kampanja.

Trumpovi saradnici rekli su da su obavještajni dužnosnici identificirali da su iranske prijetnje "pojačane u proteklih nekoliko mjeseci" i da dužnosnici američke vlade rade na zaštiti bivšeg američkog predsjednika.

Trump je tada objavio na svojoj društvenoj mreži Truth Social da postoje "velike prijetnje" njegovom životu iz Irana, dodajući da one nisu uspjele, ali da će "pokušati ponovno".

Pakistanac s navodnim vezama s Iranom izjasnio se ranije u septembru da nije kriv za optužbe koje proizlaze iz navodne zavjere za atentat na američkog političara u znak odmazde za američko ubistvo iranskog vojnog zapovjednika Kasema Solejmanija 2020. godine.

Savezne vlasti odvojeno istražuju navodni pokušaj atentata na Trumpa na njegovom golf terenu u Floridi sredinom septembra i pucnjavu na njega 13. jula na izbornom skupu u Pennsylvaniji. Nema naznaka iranske umiješanosti ni u jedno od toga.

U augustu su Sjedinjene Američke Države optužile Iran za pokretanje kibernetičkih operacija protiv kampanja oboje američkih predsjedničkih kandidata. Teheran je odbacio optužbe.