Branit će Izrael
96

Bijela kuća tvrdi da je Iran još uvijek spreman izvesti napad na Izrael ukoliko to poželi

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjedinjene Američke Države ostaju predane odbrani Izraela u slučaju iranskog napada, rekao je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Kirby za vijesti Channela 12 kaže da je teško predvidjeti šanse za napad, ali Bijela kuća ozbiljno shvaća iransku retoriku.

“Vjerujemo da su oni još uvijek spremni pokrenuti napad ako to požele učiniti, zbog čega imamo pojačanu poziciju snaga u regiji", rekao je Kirby.

On je kazao da je američko slanje poruka Iranu dosljedno i da će ostati dosljedno.

"Prvo, nemoj to učiniti. Nema razloga za eskalaciju ovoga. Nema razloga za potencijalno pokretanje nekakvog sveopćeg regionalnog rata. I broj dva, bit ćemo spremni braniti Izrael ako do toga dođe", kazao je Kirby.

Iran je obećao osvetu nakon što je u Teheranu ubijen vođa Hamasa Ismail Haniyeh, a za što se općenito odgovornim smatra Izrael. U nekoliko navrata je bilo najavljeno da će Iran uskoro napasti što se nije desilo.

Najviši iranski vojni zapovjednik potvrdio je u ponedjeljak da će se Teheran sigurno osvetiti za izraelsko ubistvo šefa Hamasa, napomenuvši da će odluka o takvom odgovoru biti donesena odvojeno od akcija snaga otpora protiv Izraela.

U izjavama u ponedjeljak, načelnik štaba iranskih oružanih snaga general major Mohammad Hossein Baqeri opisao je atentat izraelskog režima na šefa političkog ureda Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu kao nezaboravno pitanje.

"Osveta za krv mučenika Haniyeha u rukama osovine otpora i Islamske Republike Iran je definitivna", rekao je vrhovni komandant.

Naveo je da Iran neće upasti u neprijateljsku zamku medijskih provokacija i igrica.