Pojavio se pred sudom
28

Bivši voditelj BBC-a se izjasnio krivim za dječiju pornografiju, u zatvoru bi mogao provesti 10 godina

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Bivši voditelj britanskih TV vijesti Huw Edwards priznao je danas krivicu nakon što je optužen za "podjelu i snimanje eksplicitnih fotografija djece".

Ovaj nekadašnji voditelj i novinar, koji je pratio gotovo sve najznačajnije događaje u Ujedinjenom Kraljevstvu još od ranih 2000-ih godina, svoju je odluku kazao tokom preliminarnog saslušanja na Prekršajnom sudu u Westminsteru.

Sudac će mu kaznu izreći naknadno, tako da se sudski proces neće održati. Prijeti mu kazna od 10 godina zatvora.

Edwards se danas pojavio pred londonskim sudom, a krivična djela su počinjena između decembra 2020. i augusta 2021. godine.

Sud je čuo da je Edwards "razgovarao na mreži sa muškarcem na WhatsApp-u koji mu je poslao 377 seksualnih slika, od kojih je 41 bila nepristojna slika djece". Sve optužbe su se odnosile na slike djece mlađe od 18 godina.

Kako piše BBC, Edwards se izjasnio o krivici odmah na početku ročišta te je "gledao u daljinu" dok su se iznosili dokazi protiv njega. U kategoriju A je kvalifikovano sedam ilegalnih slika, što je najstroža klasifikacija nepristojnih slika djece prema engleskom zakonu.

"Edwards nije zadržao nijednu sliku, nije je poslao nikome i nije tražio slične slike nigdje drugo", rekao je njegov advokat.

Edwards je bio zaštitno lice BBC-a do svog odlaska: objavio je vijest o smrti kraljice Elizabete te je izvještavao o najvećim događajima u Velikoj Britaniji.