Susret u Washingtonu
69

Blinken i Logar razgovarali o stanju u BiH, američki sekretar podržao bh. suverenitet

B. R.
Anže Logar i Antony Blinken (Foto: EPA-EFE)
Anže Logar i Antony Blinken (Foto: EPA-EFE)
Američki državni sekretar Antony Blinken i slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar danas su razgovarali i o stanju u Bosni i Hercegovini.

Susreli su se u Washingtonu gdje su potvrdili saglasnost da su transatlantski odnosi važni za sigurnost i prosperitet Evrope, Sjedinjenih Američkih Država i ostatka svijeta, saopćili su iz Ministarstva vanjskih poslova SAD-a (State Department).

Blinken je pozdravio odluku Slovenije da se kandiduje za članstvo u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija za mandat od 2024. do 2025. godine. Napomenuto da je to ranije učinila američka ambasadorica u UN-u Linda Thomas-Greenfield.

U SAD-u su mišljenja da je Slovenija, kako je navedeno, kvalificirana kandidatkinja koja bi bila kredibilan glas u održavanju međunarodnog mira i sigurnosti.

Blinken je naglasio da je potrebno podržati suverenitet i integritet Ukrajine. Pohvalio je slovensko predsjedavanje Evropskom unijom te je izrazio zahvalnost što je podržala članstvo država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

Iz State Departmenta su saopćili da su Blinken i Logar izrazili opredijeljenost za suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.