Kontrola stanovništva
0

Britanci analizirali namjere Rusije da blokira YouTube do kraja 2024. godine

S. M.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Britansko ministarstvo odbrane objavilo je analizu ograničenja upotrebe digitalnih telekomunikacija u Rusiji, uključujući moguće blokiranje YouTubea.

Anton Nemkin, član ruske Državne dume rekao je u intervjuu 12. jula da su ruske vlasti počele usporavati WhatsApp komunikaciju, javno objašnjavajući da aplikaciju mogu koristiti ekstremističke grupe.

Kako je definisala ruska vlada, to vjerovatno uključuje i ograničavanje sposobnosti opozicionih aktivista i onih koji se protive ratu u Ukrajini da se organizuju i komuniciraju.

Odvojeno, ruski nezavisni mediji objavili su 12. jula da su zastoji u korištenju YouTube platforme uzrokovani namjernim usporavanjem saobraćaja od ruske vlade.

Britanci ističu da bi Moskva mogla u potpunosti blokirati YouTubu u septembru 2024. godine. Smatraju da slično nedavnom zatvaranju medija i ograničenjima druge sigurne komunikacije ove mjere ubrzavaju dugoročni trend povećanja državne kontrole nad medijima i pristupom informacijama.

Ograničenja društvenih medija vjerovatno imaju za cilj osigurati da rusko stanovništvo ima pristup samo onim medijima koji šire provladine narative.

"Ograničavanjem sigurnijih sredstava privatne komunikacije, vladin nadzor nad potencijalnim neistomišljenicima bit će lakši, te će stvoriti klimu straha i autocenzure među onima koji bi mogli biti kritični prema režimu", navodi se u analizi.