U toku istraga
46

Britanski proizvođači artisan sira žrtve prevare teške 300.000 funti

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Britanski proizvođači artisan sira su žrtve sofisticirane prevare, u kojoj su ostali bez sira vrijednog čak 300.000 funti (700.000 KM).

Distributer i trgovac britanskim artisan sirom Neal's Yard Dairy sarađuje s britanskim i međunarodnim agencijama kako bi se identificirali počinioci prevare. Naime, spomenuta kompanija je isporučila 22 tone čedar sira, nakon što joj je to zatražila osoba koja se predstavila da je francuski veleprodajni distributer.

Ukradeno je 950 sireva, među kojima su oni najnagrađeniji i najtraženiji u Velikoj Britaniji. Neki od sireva, s količinom između 250 i 300 grama, koštali su između 7,15 i 12,90 funti (16 i 30 KM). Oglasio se Patrick Holden kao jedan od proizvođača artisan sira, koji je svoj proizvod plasirao preko Neal's Yard Dairyja.

"Možda djeluje naivno biti žrtvom prevare, ali je istina da je svijet artisan sira mjesto gdje je duboko povjerenje ugrađeno u sve transakcije. Kršenje povjerenja predstavlja narušavanje atmosfere dobre vjere i poštovanja. To je svijet u kojem jedna riječ predstavlja jednu vezu", ukazao je Holden.

Kompanija Neal's Yard Dairy posluje od 1980-ih, prodavajući artisan sir proizveden u Velikoj Britaniji i Irskoj. Bila je predvodnik u prodaji britanskih organskih proizvoda u trenutku kada britanska hrana nije imala dobru reputaciju, piše list Guardian.