Jaki udari vjetra
0

Broj žrtava super tajfuna "Yagi" u Vijetnamu povećan na devet

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Super tajfun Yagi čupao je krovove sa zgrada, potopio čamce i izazvao klizišta u Vijetnamu, ostavivši devet ljudi mrtvih do nedjelje, nakon što je protutnjao kroz južnu Kinu i Filipine.

Četvoročlana porodica poginula je u klizištu u planinskoj provinciji Hoa Binh na sjeveru Vijetnama u nedjelju rano ujutro, javljaju državni mediji.

Klizište se dogodilo oko ponoći, nakon nekoliko sati jake kiše koju je donio Yagi, kada je padina popustila i srušila se na kuću, navodi VNExpress pozivajući se na lokalne vlasti.

Vlasnik kuće je pobjegao, ali su njegova supruga, kćerka i dvoje unučadi pokopani, a njihova tijela su ubrzo pronađena.

Yagi, koji je razorio infrastrukturu i iščupao drveće, sletio je u subotu na kopno u sjevernom Vijetnamu, stvarajući vjetrove koji su prelazili 149 kilometara (92 milje) na sat.

Četiri su osobe poginule u subotu kada je krov letio u zrak, saopćile su vlasti za upravljanje katastrofama.

Muškarac u pokrajini Hai Duong poginuo je u petak kada je jak vjetar srušio stablo.

Nekoliko područja lučkog grada Hai Phonga bilo je ispod pola metra (1,6 stopa) poplavne vode u nedjelju, a nestalo je struje, a dalekovodi i električni stubovi su oštećeni, javljaju novinari AFP-a.

U zaljevu Ha Long, mjestu UNESCO-ve svjetske baštine udaljenom oko 70 kilometara uz obalu od grada, ribari su bili u šoku dok su ispitivali štetu u nedjelju ujutro.

Najmanje 23 broda su ozbiljno oštećena ili potopljena u prevodnici Hai Au na otoku Tuan Chau, prema lokalnim stanovnicima.

Krovovi zgrada su odneseni, a motocikli su ostali prevrnuti u hrpama građevinskog šuta i stakla, primijetili su novinari AFP-a.