Ozbiljne optužbe
55

Član AfD-a optužen da je u Bjelorusiji koristio političke zatvorenike kao jeftinu radnu snagu

N. Ž.
Jörg Dornau (Foto: Facebook)
Jörg Dornau (Foto: Facebook)
Član ultra-desničarskog AfD-a i zastupnik u saveznom parlamentu Saksonije Jörg Dornau optužen je da je kao vlasnik farme u Bjelorusiji političke zatvorenike koristio kao jeftinu radnu snagu.

Prema pisanju Guardiana, nekoliko političkih zatvorenika je prepoznalo Dornaua kao osobu koja je dolazila u ovu farmu i razgovarala s radnicima.

Dornau je već potvrdio da je vlasnik jedne farme u Bjelorusiji, ali nove optužbe kažu da je sklopio dogovor sa jednim zatvorom u ovoj zemlji i svjesno koristio političke zatvorenike kao radnu snagu.

Ovaj političar iz ekstremno desne stranke AfD je već dobio kaznu od 20.000 eura jer vlasništvo nad ovom farmom nije prijavio kao dodatni izvor zarade. Tada su brojni njegovi politički protivnici, ali i šira javnost, kritikovali njegov odnos s režimom u Minsku, koji je izrazito blizak predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Kako je za bjeloruske medije otkrio jedan zatvorenik, oko 30 osoba je za nešto manje od pet eura dnevno radilo na farmi luka, a svi su bili u zatvoru zbog svog političkog angažmana.

Lokalni ogranak AfD-a u Saksoniji odbio je komentarisati ove tvrdnje, rekavši kako je riječ o "anonimnim optužbama", dok se Dornau nije oglašavao.