Dobio otkaz na poslu
24

Detalji masakra na Tajlandu: Ubijeno 22 djece, napadač imao problem s drogom

V. K.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Tajlandska policija objavila je detalje stravičnog masakra koji se jutros dogodio u provinciji Nong Bua Lamphu gdje je napadač usmrtio 38 ljudi od čega 22 djece.
Glavni komandant policije Damrongsak Kittipraphat izjavio je kako ovakav događaj još nikada nije viđen u ovoj državi, naročito zbog velikog broja djece koju je napadač ubio.

"Ukupno je ubijeno 38 osoba, a počinitelj je bivši policajac. Krenuo u pokolj te je na kraju izvršio samoubistvo. Koristio je sačmaricu i noževe. Kada je riječ o motivima, vjeruje se da je u pitanju stres zbog toga što je dobio otkaz na poslu. Napadač je imao ranije problem s halucinacijama zbog konzumiranja droge", rekao je komandant.

Nakon napada, bivši policajac se, prema riječima komandanta, odvezao kući koja se nalazi nedaleko od centra u kojem je ubio djecu i starije osobe.

"Nakon što je došao kući ubio je ženu i dijete od starosti tri godine, a nakon toga izvršio samoubistvo. Prije toga je zapalio automobil", poručio je komandant.

Fotografija napadača
Fotografija napadača

Za sada, tajlandski zvaničnici su naredili da se iz predostrožnosti zatvore svi centri za njegu djece, a zdravstveni radnici su uputili apel svim građanima da doniraju krv s obzirom na to da je u bolnice pristigao veliki broj ranjenih kojima je pod hitno potrebna transfuzija.

Jedna od osoba koja je ubijena bila je i 26-godišnja učiteljica koja se nalazila u osmom mjesecu trudnoće, a od nje su se na društvenim mrežama oprostile brojne kolege i prijatelji.

"Počivaj u miru i budi anđeo na nebu", naveli su njeni prijatelji.

Napad na Tajlanu ujedno je drugi ovakvog tipa u posljednje dvije godine. Sličan masakr na Tajlandu se dogodio i 2020. godine kada je vojnik ubio najmanje 29 ljudi, a ranio 57 na četiri lokacije u državi.