Šta sprema Zapad
0

Dolazak Korejskih vojnika u Ukrajinu mijenja mnogo toga, spominje se i raspoređivanje NATO trupa

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon izvještaja o dolasku sjevernokorejskih vojnika u Rusiju, počele su se širiti spekulacije o mogućem raspoređivanju NATO trupa u Ukrajini.

Litvanski ministar vanjskih poslova, Gabrielus Landsbergis, izjavio je da bi Severnoatlantski savez trebao ponovno razmotriti prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o slanju NATO snaga u Ukrajinu. Macron je krajem februara nagovijestio da ne isključuje tu mogućnost, iako tada nije postojala šira podrška unutar NATO-a za ovakav korak.

Landsbergis je upozorio da, ukoliko se potvrdi prisustvo sjevernokorejskih vojnika i vojne opreme u Rusiji, Zapad mora razmotriti sve opcije. Dodao je da bi Zapad trebao izbrisati "crvene linije" koje su sprječavale širenje vojnog prisustva, te prisiliti ruskog predsjednika Vladimira Putina da preispita svoje kalkulacije na bojnom polju.

Informacije o prisustvu sjevernokorejskih vojnika prvi su objavili južnokorejski i ukrajinski izvori, uključujući šefa ukrajinske obavještajne službe, Kyryla Budanova, koji je naveo da je KLDR poslala oko 11.000 vojnika u Rusiju. Ruski general Vladimir Popov potvrdio je da su sjevernokorejski vojnici već na teritoriji Rusije i da prolaze vojnu obuku.

Iako je Emmanuel Macron predložio slanje NATO trupa, njemački kancelar Olaf Scholz i druge zapadne sile, uključujući Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju, izjasnili su se protiv takvog poteza.

Međutim, baltičke zemlje, uključujući Litvaniju i Latviju, ostavile su mogućnost podrške takvoj odluci, ukoliko bi došlo do dogovora unutar NATO-a.

Razmatranje raspoređivanja NATO trupa na ukrajinskom tlu otvara nova pitanja o daljnjoj eskalaciji sukoba i ulozi međunarodne zajednice u osiguravanju sigurnosti u istočnoj Evropi.