Stvarna prijetnja
0

"Dronovi zmajevi" iz Ukrajine razbacuju rastopljeni metal na ruske položaje: "Ovo su naša krila osvete"

I. Sa.
Foto: Khorne Group/Telegram
Foto: Khorne Group/Telegram
Čini se da Ukrajinci pomoću svojih "dronova zmajeva", koji izbacuju vatru u ratu s ruskim osvajačima, daju moderni zaokret u municiji koja je korištena za oba svjetska rata.

Serija video zapisa objavljenih na društvenim mrežama, uključujući i Telegram ukrajinskog ministarstva odbrane u srijedu, pokazuje kako bespilotne letjelice bacaju vatrene bujice, zapravo rastopljeni metal, na pozicije koje drže Rusi u drvoredima.

Usijana mješavina aluminijumskog praha i željeznog oksida, nazvana termit, gori na temperaturama od 2.200 stepeni Celzijusa. Može brzo spaliti drveće i vegetaciju. Termit podsjeća na vatru koja dolazi iz usta mitskog zmaja.

"Udarni dronovi naša su krila osvete, donose vatru ravno s neba", napisala je ukrajinska 60. mehanizirana brigada na društvenim mrežama.

"Oni postaju stvarna prijetnja neprijatelju paleći njegove položaje s tačnošću koju nijedno drugo oružje ne može postići. Kad naš Vidar radi, Rusi ne spavaju", navedeno je.

Stvaranje takve vrste straha vjerojatno je glavni učinak ukrajinskih dronova zmajeva, smatra Nicholas Drummond, analitičar za kopneno ratovanje i nekadašnji član britanske vojske.

"To je vrlo gadna stvar. Korištenje drona za ispuštanje termita prilično je inovativno. Ali, ako se koristi na taj način, njegov će učinak biti više psihološki nego fizički. Razumijem da Ukrajina ima ograničen kapacitet za ispuštanje termita, ali ovo ne može biti novo glavno oružje", kazao je Drummond.

Navodi i da termit može izazvati strah neprijatelja te da lako može "progorjeti kroz gotovo sve, uključujući metal". To znači da je njegova zaštita skoro nemoguća.