Turska mornarica
166

Erdogan nadgledao puštanje u pogon nove podmornice i poručio: "Ko kontroliše more, kontroliše i svijet"

V. K.
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan govorio je na ceremoniji otvaranja komande brodogradilišta Aksaz i ceremonije isporuke pomorskih platformi te je poručio kako će Turska iz dana u dan jačati mornaricu.

Tim povodom, Erdogan je naveo kako će Turska u upotrebu staviti podmornicu TCG Pirireis.

"Ovdje smo povodom isporuke brodova koji će povećati moć i efikasnost turske mornarice. Također, puštamo u rad i brodogradilište Aksaz. Stavljamo u upotrebu i podmornicu Pirireis koja je od ključne važnosti za našu vojsku. Želim da izrazim svoju zahvalnost našim herojskim veteranima u ime zemlje i naroda i neka ih Bog sve blagoslovi", rekao je Erdogan.

Poručio je i kako će se nastaviti borba veličanja Turske.

"Mi smo država okružena morima s tri strane, sa očima cijelog svijeta uprtim u nas. Svjesni smo da, da bismo živjeli u miru na našim prostorima, moramo imati jaku i efikasnu mornaricu", poručio je.

Ističe i kako su podmornice među strateškim elementima mornaričkih snaga Turske.

"TCG Pirireis, koja je danas ušla u službu, prva je od naših šest podmornica s nezavisnim pogonskim sistemima. Pirireis će moći dugo raditi bez potrebe za izlaskom na površinu. Nastavit ćemo da unapređujemo naše kapacitete po istom principu. Onaj ko kontroliše more, kontroliše svijet", ističe Erdogan.